EO

Modulair batterijsysteem voor elektrische voertuigen

29 september 2020 om 11:34 uur

Cleantron heeft een batterijsysteem ontwikkeld voor lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters en minicars. High Power Multi Pack Configuration (HP MPC) technologie combineert een ingebouwde lithium-ion accu met compacte, draagbare lithium-ion batterijen en een DC/DC-converter. 'Voertuigfabrikanten kunnen hiermee hogere vermogens genereren terwijl er geen extra laadinfrastructuur nodig is.'


De beperkte laadinfrastructuur in stedelijke omgevingen belemmert veelal de opmars van elektrische voertuigen en LEV's (Light Electric Vehicles). Bovendien zijn verwisselbare batterijen vaak zwaar en moeilijk te hanteren en beperken ze de prestaties van het voertuig. Daarom ontwikkelde Cleantron modulaire technologie om de capaciteit te vergroten (Multi Pack Configuration, MPC) en meer vermogen te genereren (High Power MPC). Het systeem is bedoeld voor micromobiliteit (tweewielers en minicars), stadsdistributie, meerpersoonsvervoer en varende toepassingen (sloepen, watertaxi's en motorjachten).

 

Drie-in-één

Het High Power MPC systeem is een geïntegreerd systeem waarin één vaste lithium-ion accu met hoog vermogen (High Power) en een of meer lichtgewicht, draagbare lithium-ion accu's (voor capaciteit) via een uni-directionele DC/DC-converter samenwerken zonder aan prestaties (bereik en vermogen) in te boeten. Om te zorgen dat het voertuig lang kan rijden en goed kan accelereren, zorgen de draagbare batterijen voor zo veel mogelijk energie (kWh) en de vaste accu voor maximaal vermogen (W).

 

Draagbare, aanraakveilige lithium-ion batterijen

Het draagbare deel levert zo veel mogelijk energie (2 tot 2,5 kWh per batterij) met zo licht en compact mogelijke batterijen. Een voertuigcompartiment kan meerdere laagspanningsbatterijen (minder dan 60V) bevatten. 'De eindgebruiker kan de aanraakveilige batterijen dus zonder risico wisselen', aldus de fabrikant. De draagbare batterijen wegen 10 kg. Om dit gewicht te bereiken, beperkt Cleantron het ontladingsvermogen, zodat lichtere bedrading en kleinere connectoren kunnen worden toegepast en slijtage van de accucellen wordt beperkt.


De draagbare batterijen worden parallel geschakeld via het Cleantron MPC systeem dat de communicatie regelt tussen de batterijen die om veiligheidsredenen allemaal hun eigen BMS (Battery Management System) hebben. Het MPC systeem bepaalt op basis van de laadstatus van de draagbare batterijen welke batterij geactiveerd moet worden en schakelt daar automatisch naar over. Het aantal te koppelen batterijen is in principe eindeloos.

 

Verschillende DC/DC-converters

De DC/DC-converter zorgt dat de draagbare batterijen de vaste accu bijladen met een lage, constante ontlaadstroom. Door het ontbreken van pieken vinden er minder opwarming en slijtage van de vaste accu plaats. Er zijn drie typen converters (48/48 V, 48/100 V en 48/400 V) voor verschillende aandrijflijnen.

 

Vaste lithium-ion accu naar keuze

Cleantron kan voor het vaste batterijdeel een laagspannings- of hoogspanningsaccu leveren, passend bij de betreffende aandrijflijn en prestatie-eisen. Daarnaast is er, afgestemd op het gebruik, keuze uit batterijen van verschillende chemische samenstelling, met name LFP en LTO (laagspanning) en NMC en NCA (hoogspanning). De vaste batterij heeft een capaciteit naar keuze tussen 1 en 60 kWh.

 

Gerelateerd nieuws

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

80 Nederlandse bedrijven naar CES

Tachtig Nederlandse bedrijven naar CES

Tachtig Nederlandse innovatieve groeibedrijven nemen in januari deel aan de Consumer Electronics Show (CES). Dit is de grootste Nederlandse CES-delegatie ooit. De deelnemers vertegenwoordigen een breed aanbod van…

World Standards Day 2020

World Standards Day 2020

Op 14 oktober was het World Standards Day met als thema ‘Digitale transformatie'. NEN organiseerde in het kader daarvan een aantal masterclasses gedurende vier dagen. Deze zijn nu terug te kijken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 november 2020, online

KIVI-jaarcongres

Het programma van het KIVI-jaarcongres zal dit jaar over een week worden verspreid.

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

2 december 2020, online

Virtual ATCx Composites

Altair brings together a line-up of its own and industry experts to demonstrate how to exploit their...

Meer agendapunten »