EO

Modulair batterijsysteem voor elektrische voertuigen

29 september 2020 om 11:34 uur

Cleantron heeft een batterijsysteem ontwikkeld voor lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters en minicars. High Power Multi Pack Configuration (HP MPC) technologie combineert een ingebouwde lithium-ion accu met compacte, draagbare lithium-ion batterijen en een DC/DC-converter. 'Voertuigfabrikanten kunnen hiermee hogere vermogens genereren terwijl er geen extra laadinfrastructuur nodig is.'


De beperkte laadinfrastructuur in stedelijke omgevingen belemmert veelal de opmars van elektrische voertuigen en LEV's (Light Electric Vehicles). Bovendien zijn verwisselbare batterijen vaak zwaar en moeilijk te hanteren en beperken ze de prestaties van het voertuig. Daarom ontwikkelde Cleantron modulaire technologie om de capaciteit te vergroten (Multi Pack Configuration, MPC) en meer vermogen te genereren (High Power MPC). Het systeem is bedoeld voor micromobiliteit (tweewielers en minicars), stadsdistributie, meerpersoonsvervoer en varende toepassingen (sloepen, watertaxi's en motorjachten).

 

Drie-in-één

Het High Power MPC systeem is een geïntegreerd systeem waarin één vaste lithium-ion accu met hoog vermogen (High Power) en een of meer lichtgewicht, draagbare lithium-ion accu's (voor capaciteit) via een uni-directionele DC/DC-converter samenwerken zonder aan prestaties (bereik en vermogen) in te boeten. Om te zorgen dat het voertuig lang kan rijden en goed kan accelereren, zorgen de draagbare batterijen voor zo veel mogelijk energie (kWh) en de vaste accu voor maximaal vermogen (W).

 

Draagbare, aanraakveilige lithium-ion batterijen

Het draagbare deel levert zo veel mogelijk energie (2 tot 2,5 kWh per batterij) met zo licht en compact mogelijke batterijen. Een voertuigcompartiment kan meerdere laagspanningsbatterijen (minder dan 60V) bevatten. 'De eindgebruiker kan de aanraakveilige batterijen dus zonder risico wisselen', aldus de fabrikant. De draagbare batterijen wegen 10 kg. Om dit gewicht te bereiken, beperkt Cleantron het ontladingsvermogen, zodat lichtere bedrading en kleinere connectoren kunnen worden toegepast en slijtage van de accucellen wordt beperkt.


De draagbare batterijen worden parallel geschakeld via het Cleantron MPC systeem dat de communicatie regelt tussen de batterijen die om veiligheidsredenen allemaal hun eigen BMS (Battery Management System) hebben. Het MPC systeem bepaalt op basis van de laadstatus van de draagbare batterijen welke batterij geactiveerd moet worden en schakelt daar automatisch naar over. Het aantal te koppelen batterijen is in principe eindeloos.

 

Verschillende DC/DC-converters

De DC/DC-converter zorgt dat de draagbare batterijen de vaste accu bijladen met een lage, constante ontlaadstroom. Door het ontbreken van pieken vinden er minder opwarming en slijtage van de vaste accu plaats. Er zijn drie typen converters (48/48 V, 48/100 V en 48/400 V) voor verschillende aandrijflijnen.

 

Vaste lithium-ion accu naar keuze

Cleantron kan voor het vaste batterijdeel een laagspannings- of hoogspanningsaccu leveren, passend bij de betreffende aandrijflijn en prestatie-eisen. Daarnaast is er, afgestemd op het gebruik, keuze uit batterijen van verschillende chemische samenstelling, met name LFP en LTO (laagspanning) en NMC en NCA (hoogspanning). De vaste batterij heeft een capaciteit naar keuze tussen 1 en 60 kWh.

 

Gerelateerd nieuws

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi, de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie, heeft een infographic ontwikkeld om de bewustwording te bevorderen rondom het veilig werken met Chroom-6 houdende materialen. De…

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

Onderzoekers van de TU Eindhoven, Differ en MIT ontwikkelden een elektrode met honingraat-porieën om de elektrochemische reactie in de redox-flowbatterij te verbeteren. Het materiaal maakt de batterij efficiënter en…

België telt vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

België telt vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future. In zeven jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

Meer agendapunten »