Rubberachtige halfgeleider cruciaal voor op afstand bestuurbare robothand

Een nieuwe rubberachtige halfgeleider is uitgerust met zachte, rekbare, rubberachtige elektronica en geïntegreerde systemen die de mechanische zachtheid van biologische weefsels nabootsen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science.

De halfgeleider kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in smart skins en als medische robothand. Het halfgeleidermateriaal kan gemakkelijk grootschalig worden gefabriceerd.

Eerdere rekbare elektronica combineerde een lage mobiliteit van de drager met gecompliceerde fabricagevereisten. Het nieuwe materiaal probeert deze problemen op te lossen.

De onderzoekers van de univertiteit in Houston (VS) voegden kleine hoeveelheden metallische koolstofnanobuisjes toe aan de rubberachtige halfgeleider P3HT. Dit verbeterde de mobiliteit van de drager, die de prestaties van halfgeleiders en transistors regelt.

Het in de handel verkrijgbare halfgeleidermateriaal wordt eerst opgelost en dan in water gedruppeld. Het chemische oplosmiddel verdampt uit de oplossing en zorgt voor verbeterde halfgeleidereigenschappen. De resulterende elektronica levert verbeterde elektrische prestaties, die behouden blijven als de halfgeleider met 50% wordt uitgerekt.