EO

Systeeminnovaties voor de energietransitie gezocht

28 september 2020 om 09:21 uur

Op 15 oktober opent de nieuwe subsidiemodule Systeemintegratie van de Topsector Energie. Geïnteresseerde partijen, zoals netbeheerders, kennisinstellingen en bedrijven kunnen projectplannen indienen voor kennis- en innovatievraagstukken. Het gaat om systeemveranderingen die nodig zijn om het energiesysteem geschikt te maken voor de energietransitie.


De subsidiemodule Systeemintegratie richt zich op 3 deelprogramma's:

 

1. Modellen en simulaties (multi-modelling tools)

Voor het ontwikkelen en beheren van het energiesysteem is integrale besluitvorming nodig. Energiemodellen zijn belangrijke en krachtige hulpmiddelen om deze besluitvorming met feitelijke informatie te ondersteunen. Voor het analyseren van complexe situaties zijn vaak meerdere, aan elkaar gekoppelde, modellen nodig. Zo ontstaan ‘multi-modellen'. De subsidiemodule ondersteunt de ontwikkeling van multi-modelling.

 

2. Slimme aansturingssystemen voor Smart Multi-Commodity Energiesysteem 

Een smart multi-commodity energy system (SMECS) is een energiesysteem dat op een slimme wijze verschillende energievormen benut. Hiervoor is een slim besturingssysteem nodig dat bijvoorbeeld gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. De subsidiemodule ondersteunt het ontwerpen en experimenteel toetsen van zo'n systeem in de praktijk.

 

3. Besluitvormingstools flexibiliteit 

Door de energietransitie verandert het evenwicht tussen vraag en aanbod van energie. Voor de leveringszekerheid moeten deze echter in evenwicht zijn. Het energiesysteem heeft hiervoor flexibiliteit nodig. De industrie kan daarin een grote rol spelen. Maar welke risico's lopen bedrijven als zij zich als leverancier of gebruiker van flexibiliteit aansluiten op het net? Wegen de kansen op tegen de investeringskosten? De subsidiemodule ondersteunt de ontwikkeling van tools om goede analyses voor besluitvorming te kunnen maken.

Openstelling en budget

 

De subsidiemodule Systeemintegratie is open van 15 oktober, 09.00 uur tot 15 december 2020, 17.00 uur. Het subsidieplafond is  3.800.000 euro (1.200.000 euro voor deelprogramma 1 en 3 en 1.400.000 voor deelprogramma 2). De subsidiemodule honoreert per onderwerp 1 project. Belangrijk is dat aanvragers binnen een project samenwerken. Dat kunnen netwerkbedrijven, adviesbureaus, gemeenten, kennisinstellingen en andere relevante partijen zijn.

 

Gerelateerd nieuws

Supergeleider bij kamertemperatuur

Supergeleiding nu mogelijk bij kamertemperatuur

Natuurkundigen van de universiteiten van Nevada, Las Vegas en Rochester hebben een doorbraak bereikt in de lang lopende zoektocht naar een supergeleider op kamertemperatuur, wel de heilige graal van energie-efficiëntie…

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Brandstofcellen spelen een sleutelrol in de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en mobiliteit. Maar de energie-efficiëntie van deze cellen vormt een grote uitdaging, vooral in de automobieltechniek.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 oktober 2020, online

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt in verband met Corona geheel online plaats.

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

Meer agendapunten »