EO

"Natrium-ionbatterijen kunnen lithium-ion vervangen"

23 september 2020 om 11:32 uur

Dikke kans dat natrium-ionbatterijen (NIB's) de volgende generatie goedkope en milieuvriendelijke energieopslagoplossing worden. Dat denken ze in elk geval aan de universiteit van Warwick (VK).


Het onderzoek is gepubliceerd in Science.

 

Wetenschappers uit verschillende hoeken combineerden hun kennis en expertise om de status van de Na-ion-technologie te beoordelen van materialen tot celontwikkeling en een realistische vergelijking te maken van de belangrijkste prestatie-indicatoren voor natrium-ionbatterijen en Li-ions.  

 

Natrium-ionbatterijen vertegenwoordingen een alternatieve, goedkope, duurzame en milieuvriendelijkere technologie voor energieopslag. Ze hebben een zekere grondstofvoorraad en worden bovendien beschouwd als een drop-in-technologie die kan profiteren van de reeds bestaande productiefaciliteiten voor Li-ion-batterijen.

 

Net als Li-gebaseerde systemen komen Na-batterijen in verschillende vormen voor, zoals Na-ion, Na-all-solid-state-batterijen, NaO2 en Na / S. Terwijl de laatste worden gezien als disruptieve toekomstige technologieën, vertegenwoordigt de Na-ion-technologie een technologie die bijna klaar is om de Li-ion-batterijen in specifieke toepassingen uit te dagen.

 

In dit onderzoek zijn de meest veelbelovende elektrodematerialen en elektrolytensystemen beoordeeld en zijn prestatiestatistieken uit de academische literatuur gebruikt om prestatie-indicatoren van volledige natriumionencellen te extrapoleren.

 

De auteurs geven aan dat, met wat ontwikkeling, de huidige beste grondstoffen voor Na-ion-cellen het mogelijk moeten maken om de energiedichtheid van de huidige generatie commerciële Li-ion-cellen te benaderen.

 

Een van de belangrijkste toepassingsgebieden voor de ontwikkelde prototypes van natrium-ionbatterijen zijn stationaire energieopslagsystemen, waarbij kosten en levensduur twee fundamentele parameters vertegenwoordigen. "Op dit gebied hebben natriumionbatterijen het potentieel om de toekomstige markt te domineren. Elektrische auto's zijn een potentieel nichegebied", zegt onderzoeker Ivana Hasa.

 

Verdere technologische verbeteringen zijn nodig om de prestaties te verbeteren, vooral in termen van energiedichtheid. "In vergelijking met de Li-ion-technologie zijn in zeer korte tijd buitengewoon bemoedigende resultaten bereikt met de Na-ion-technologie. Technologische verbetering zal worden bereikt door de fabricage / assemblage van celcomponenten, zoals in de afgelopen dertig jaar is gebeurd voor de LIB-technologie." 

 

Gerelateerd nieuws

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Brandstofcellen spelen een sleutelrol in de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en mobiliteit. Maar de energie-efficiëntie van deze cellen vormt een grote uitdaging, vooral in de automobieltechniek.

‘Afvalauto’ Luca: een auto van grotendeels hergebruikt afval

‘Afvalauto’ Luca: een auto van grotendeels hergebruikt afval

We produceren wereldwijd 2,1 miljard ton afval per jaar – dat is 7380 keer een tot het dak gevuld Philips-stadion. Om te demonstreren dat je dit afval op een nuttige manier kunt hergebruiken, presenteert studententeam…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 oktober 2020, online

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt in verband met Corona geheel online plaats.

20 oktober 2020, online

NXP Connects 2020

NXP's first fully virtual training event

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

Meer agendapunten »