EO

Plastic afval wordt nanomateriaal voor energieopslag (video)

23 september 2020 om 09:00 uur

Plastic afval van bijvoorbeeld Petflessen kan nu worden gerecycleerd tot een nanomateriaal dat geschikt is voor energieopslag.


 Het onderzoek is verschenen in Energy Storage.

 

"Dertig procent van het wereldwijde wagenpark zal naar verwachting tegen 2040 elektrisch zijn, en de hoge kosten van de grondstoffen voor de accu's vormen een uitdaging", aldus Mihri Ozkan, hoogleraar elektrotechniek aan het Marlan en Rosemary Bourns College of Engineering van de Riverside universiteit in Californië (VS). "Het gebruik van afval van stortplaatsen en het upcyclen van plastic flessen kan de totale kosten van batterijen verlagen en tegelijkertijd de productie van batterijen duurzaam maken, bovenop het elimineren van plasticvervuiling over de hele wereld."


De onderzoekers hebben een duurzaam, eenvoudig proces ontwikkeld voor het upcyclen van polyethyleentereftalaat plastic afval, of Pet, dat in sodaflessen en vele andere consumentenproducten wordt gevonden, tot een poreuze koolstofnanostructuur. Ze losten eerst stukken Pet-kunststofflessen op in een oplosmiddel. Vervolgens hebben ze met behulp van een proces dat elektrospinnen wordt genoemd, microscopische vezels uit het polymeer vervaardigd en de plastic draden in een oven gecarboniseerd. Na het mengen met een bindmiddel en een geleidend middel werd het materiaal gedroogd en geassembleerd tot een elektrische dubbellaagse supercondensator binnen een muntcelvormig formaat.

 

Bij het testen in de supercondensator bevatte het materiaal de kenmerken van zowel een dubbellaagse condensator die werd gevormd door de opstelling van gescheiden ionische en elektronische ladingen, als van een redox-reactie-pseudo-capaciteit die optreedt wanneer de ionen elektrochemisch worden geabsorbeerd op oppervlakken van materialen. Hoewel ze niet zoveel energie opslaan als lithium-ionbatterijen, kunnen deze supercondensatoren veel sneller laden, waardoor batterijen op basis van kunststofafval een goede optie zijn voor vele toepassingen.

 

Door de elektrogesponnen vezels voorafgaand aan de carbonisatie te "doperen" met verschillende chemicaliën en mineralen zoals borium, stikstof en fosfor, is het team van plan het uiteindelijke materiaal af te stemmen op betere elektrische eigenschappen. "Bij UCR hebben we de eerste stappen gezet in de richting van het recyclen van plastic afval tot een oplaadbaar energieopslagapparaat", aldus doctoraalstudent en eerste auteur Arash Mirjalili. "Wij geloven dat dit werk ecologische en economische voordelen heeft en dat onze aanpak kansen kan bieden voor toekomstig onderzoek en ontwikkeling."

De auteurs geloven dat het proces schaalbaar en verhandelbaar is, en dat het een grote vooruitgang is in de richting van het weghouden van afval Pet uit stortplaatsen en de oceanen.

 

"Het upcyclen van Pet-kunststofafval voor energieopslagtoepassingen kan worden beschouwd als de heilige graal voor de groene productie van elektrodematerialen uit duurzame afvalbronnen", aldus professor in de werktuigbouwkunde Cengiz Ozkan. "Deze demonstratie van een nieuwe klasse van elektroden in het maken van supercondensatoren zal in de toekomst worden gevolgd door een nieuwe generatie Li-ionbatterijen, dus blijf op de hoogte."

 

Gerelateerd nieuws

Supergeleider bij kamertemperatuur

Supergeleiding nu mogelijk bij kamertemperatuur

Natuurkundigen van de universiteiten van Nevada, Las Vegas en Rochester hebben een doorbraak bereikt in de lang lopende zoektocht naar een supergeleider op kamertemperatuur, wel de heilige graal van energie-efficiëntie…

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

TU/e :  's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

TU/e : 's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

Door de magie van de kwantumfysica te gebruiken kunnen we zogenaamde 'quantum key distributie' creëren en onze gegevens beschermen tegen kwantumhacks. De TU Eindhoven zet momenteel een uniek testplatform op om…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

5 november 2020, online

EMVT Kennisdag

Toepassers en ontwikkelaars op het gebied van vermogenselektronica en elektromagnetisme delen hun kennis...

Meer agendapunten »