EO

Belgen winnen Europees kampioenschap zonnewagens; Groningers beste slalommers

20 september 2020 om 09:49 uur

Nu de wereldwijde kampioenschappen voor zonneauto's door Corona niet door kunnen gaan, is op het Belgische circuit Zolder afgelopen weekend een Europees kampioenschap gehouden. Van de ongeveer 20 deelnemende teams, kwamen de Groningers en de Belgen als besten uit de bus.


Top Dutch Solar Racing uit Groningen won het dynamic parcours, terwijl het Belgische Solar Team het grootste aantal rondjes maakte.

 

 De iLumen European Solar Challenge is een 24-urige race op Circuit Zolder die eens in de twee jaar plaatsvindt. De duurzaamheid en aerodynamica van de deelnemende zonneauto's wordt tijdens de race beproefd. De 24-urige race begon op zaterdag 19 september om 13:00 en eindigde op zondag 20 september om 13:00. Tijdens de race mochten de teams twee keer de batterij van hun zonneauto opladen.

 

Zonnewagen BluePoint van het Belgische Solar Team behaalde het grootste aantal rondjes dankzij een snelle nieuwe wagen en een sterke strategie. Dit is de derde overwinning op rij voor het Belgische Solar Team, na winst in Chili in 2018 en op het wereldkampioenschap in Australië in 2019. Tweede werd het Nederlandse Solar Team uit Twente. "Tijdens deze wedstrijd is het toegelaten om de batterij twee keer op te laden. Wij hebben gekozen om maar een keer op te laden, waardoor we een uur langer rondes konden rijden", zegt stratege Romanie Cnockaert van het Belgische Solar Team uit Wervik. Door de gunstige weersomstandigheden werd het record van hoogste aantal rondes op 24 uur door zonnewagens met een vierde verbeterd.

 

Dynamic parcours

Het dynamic parcours is één van de onderdelen van de iLumen European Solar Challenge. Hierbij manoeuvreren de 11 deelnemende teams hun zonneauto's door een baan van pylonen. Op het circuit zijn acht slalomuitdagingen die de vaardigheden van de coureurs op de proef stelt.
Top Dutch Solar Racing heeft de dynamic parcours met een rondetijd van 3:01:619 gewonnen. Solar Team Twente eindigde als tweede met een tijd van 3:30:235.


De Groningse deelname is nog nieuw. Vorig jaar deed het eerste team mee aan de Bridgestone World Solar Challenge en eindigde op de vierde plaats. Het nieuwe team bestaat uit 19 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en het Noorderpoort. Dit is uniek: het is geen universiteitsteam, maar een team met mbo-, hbo- en wo-studenten. De zonneauto is gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland.

 

Gerelateerd nieuws

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

Wordt Zaandam het Europese Mekka voor zonnepanelen?

Wordt Zaandam het Mekka voor zonnepanelen?

Er is een hightech Europees zonnepaneel gelanceerd dat vanaf eind dit jaar grootschalig moet worden geproduceerd in Zaandam. De partijen hopen de productie van zonnepanelen, die nu grotendeels plaatsvindt in Azië, terug…

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam (video)

Op het Kralingse waterbekken van Evides Waterbedrijf is een drijvend zonnepark geopend van 1 hectare groot. Het volgt de zon, wat zorgt voor een optimaal rendement.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »