EO

De Top Trends in robotica volgens het IFR

20 september 2020 om 09:24 uur

Robots worden slimmer, digitaler en gaan op meer manieren samenwerken met mensen. En dat niet alleen: er komen de komende twee jaar ook gewoon zo'n 2 miljoen industriële robots bij. Dat verwacht de International Federation of Robotics in elk geval, aan de hand van onderzoek.


Van 2020 tot 2022 zullen naar verwachting bijna twee miljoen nieuwe industriële robots worden geïnstalleerd in fabrieken over de hele wereld. Nieuwe technologische trends en marktontwikkelingen stellen bedrijven in staat om in te spelen op veranderende eisen. De International Federation of Robotics zette enkele trends op een rijtje.

 

"Slimme robotica en automatisering zijn van vitaal belang om het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe consumententrends, de vraag naar productvariëteit of uitdagingen van handelsbarrières", zegt Susanne Bieller, algemeen secretaris van de IFR. "Nieuwe technologische oplossingen maken de weg vrij voor meer flexibiliteit in de productie."

 

Vereenvoudiging, samenwerking en digitalisering zijn belangrijke drijfveren die de robotimplementatie ten goede komen.

 

Slimmer

Het programmeren en installeren van robots wordt veel eenvoudiger. Hoe dit er in de praktijk uitziet: digitale sensoren in combinatie met slimme software maken directe lesmethoden mogelijk, de zogenaamde ‘Programming by Demonstration'. De taak die de robotarm moet uitvoeren wordt eerst door een mens uitgevoerd: hij neemt de robotarm letterlijk mee en begeleidt hem met de hand door de bewegingen. Deze gegevens worden vervolgens door de software omgezet in het digitale programma van de robotarm. In de toekomst zullen machinale leermiddelen de robots verder in staat stellen om te leren door middel van trial-and-error of door middel van video-demonstratie en hun bewegingen zelf te optimaliseren.

 

Cobots

Samenwerking tussen mensen en robots is een andere belangrijke trend in de robotica. Met de mogelijkheid om samen te werken met mensen, zijn moderne robotsystemen in staat om zich aan te passen aan een snel veranderende omgeving. Het aanbod aan samenwerkingstoepassingen van robotfabrikanten blijft groeien. Op dit moment zijn gedeelde werkruimtetoepassingen het meest gangbaar. Robot en arbeider werken naast elkaar en voltooien de taken opeenvolgend. Toepassingen waarbij de mens en de robot tegelijkertijd aan hetzelfde onderdeel werken, zijn nog uitdagender.

 

R&D richt zich op methoden om robots in staat te stellen om in real-time te reageren. Net zoals twee menselijke werkers zouden samenwerken, willen de R&D-teams dat ze de beweging van de robot aanpassen aan zijn omgeving, waardoor een echte responsieve samenwerking mogelijk wordt. Deze oplossingen omvatten stem, gebaar en herkenning van de intentie van de menselijke beweging. Met de technologie van vandaag heeft de samenwerking tussen mens en robot al een enorm potentieel voor bedrijven van elke omvang en elke sector. De samenwerking zal een aanvulling vormen op de investeringen in traditionele industriële robots.

 

Digitaal

Industriële robots zijn de centrale onderdelen van de digitale en netwerkproductie zoals die in industrie 4.0 worden gebruikt. Dit maakt het des te belangrijker dat ze met elkaar kunnen communiceren - ongeacht de fabrikant. De zogenaamde ‘OPC Robotics Companion Specification', die is ontwikkeld door een gezamenlijke werkgroep van de VDMA en de Open Platform Communications Foundation (OPC), definieert een gestandaardiseerde generieke interface voor industriële robots en stelt industriële robots in staat om verbinding te maken met het Industrial Internet of Things (IIoT). De digitale connectiviteit van robots met bijvoorbeeld cloudtechnologie is ook een aanjager voor nieuwe businessmodellen: robotleasing bijvoorbeeld - Robots-as-a-Service genoemd - heeft voordelen die vooral voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) aantrekkelijk kunnen zijn: geen toegezegd kapitaal, vaste kosten, automatische upgrades en geen behoefte aan hooggekwalificeerde robotoperators.

 

Gerelateerd nieuws

TU/e :  's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

TU/e : 's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

Door de magie van de kwantumfysica te gebruiken kunnen we zogenaamde 'quantum key distributie' creëren en onze gegevens beschermen tegen kwantumhacks. De TU Eindhoven zet momenteel een uniek testplatform op om…

Circuit genereert  eindeloos veel schone energie uit grafeen

Circuit genereert eindeloos veel schone energie uit grafeen

Een team van natuurkundigen van de Universiteit van Arkansas heeft een circuit ontwikkeld dat de thermische beweging van grafeen kan vastleggen en omzetten in elektrische stroom.

KIT werkt aan compacte radarsensoren voor de industrie

KIT werkt aan compacte radarsensoren voor de industrie

Radarsystemen worden al lang gebruikt in vliegtuigen en schepen. Nu worden ze in toenemende mate toegepast in auto's voor met name de 'korte afstand'. Dankzij de grote vooruitgang die de afgelopen jaren in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 oktober 2020, online

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt in verband met Corona geheel online plaats.

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

Meer agendapunten »