EO

Industrie begint te werken aan planetaire defensiemissie

16 september 2020 om 14:42 uur

Europa en Amerika (VS) gaan samen kijken wat er gebeurt als je opzettelijk asteroïden beschadigt en uit hun baan stoot. De Nasa werkt hiertoe al aan de satelliet Double Asteroid Redirect Test (Dart). Esa heeft dinsdag een contract van 129,4 miljoen euro toegekend voor het gedetailleerde ontwerp, de productie en het testen van Europa’s tegenhanger Hera.


Nederland ontwikkelt een deep-space CubeSat-inzetsysteem en levert zonnesensoren.

 

Het doelwit is het binaire asteroïde systeem Didymos, een paar van asteroïden nabij de aarde. Het hoofdlichaam ter grootte van een berg, 780 meter in diameter, wordt omcirkeld door een 160 meter lange maan die onlangs Dimorphos werd gedoopt en ongeveer even groot is als de grote Piramide van Gizeh.

 

Het is de bedoeling om het Dart-ruimtevaartuig, dat wordt gelanceerd in juli 2021, tegen Dimorphos te laten botsen, wat de asteroïde naar verwachting uit zijn baan zal slaan en een aanzienlijke krater zal creëren. De Hera, die in oktober 2024 wordt gelanceerd, zal eind 2026 bij het Didymos-systeem aankomen, om dit vervolgens minstens zes maanden van dichtbij te bestuderen.

 

Doel is de ontwikkeling van een duidelijke en uitvoerbare asteroïde-afbuigtechniek.

 

De Hera krijgt het formaat van een bureau en zal meerdere nieuwe technologieën demonstreren, waaronder autonome navigatie rond de asteroïde. Hera zal ook de eerste Europese CubeSats (miniatuursatellieten opgebouwd uit doosjes van 10 cm3) inzetten in de diepe ruimte voor nabij asteroïdenonderzoek. De Hera-missie zal worden gecontroleerd vanuit ESA's missiecontrolecentrum in Darmstadt (Duitsland).


De contractondertekening heeft betrekking op de volledige ontwikkeling, integratie en het testen van de Hera-satelliet, waaronder het geavanceerde geleidings-, navigatie- en controlesysteem (GNC). Contracten voor twee CubeSats aan boord van Hera en relevante technologische ontwikkelingen zijn al gaande.

 

 

Hera's Europese partners

 • Het contract is toegekend aan een consortium onder leiding van hoofdaannemer OHB System in Bremen. Van de 17 ESA-lidstaten die hebben bijgedragen aan Hera, is Duitsland in de voorhoede, verantwoordelijk voor het algehele ontwerp en de integratie van het Hera-ruimtevaartuig, hoofdnavigatiecamera's, tanks, stuwraketten, high-gain-antenne, reactiewielen en massageheugeneenheid.
 • Italië werkt aan het stroomsubsysteem van de missie, de deep-space transponder, het voortstuwingssubsysteem en de zonnepanelen, en aan de mineraalprospectieve CubeSat. Het draagt ook bij aan het radiowetenschappelijk experiment aan boord van Hera en de twee cubesats.
 • België ontwikkelt Hera's on-board computer en software, het brein van het ruimtevaartuig plus de vermogensconditionerings- en distributie-eenheid - het hart van het elektrische subsysteem. Het draagt ook bij aan Hera's warmtebeeldcamera en CubeSats operatiecentrum bij ESA/ESEC.
 • Luxemburg leidt de radar-hosting 'Juventas' CubeSat en het inter-satelliet communicatiesysteem waardoor de twee Hera CubeSats met de aarde kunnen communiceren via een innovatief netwerk dat Hera als datarelais gebruikt.
 • Portugal en Roemenië ontwikkelen de laserhoogtemeter die cruciale informatie zal leveren voor de autonome navigatiefuncties. Daarnaast ontwikkelt Roemenië de beeldverwerkingseenheid, het harnas en de elektrische testapparatuur (en draagt het bij aan de ontwikkeling van het GNC).
 • Tsjechië is verantwoordelijk voor de volledige satellietstructuur, de payloadsoftware (om de instrumenten te bedienen), onafhankelijke softwarevalidatie en grondondersteuningsapparatuur voor het testen van de satellieten vóór de vlucht. Het levert ook componenten voor de laagfrequente radar van Juventas en software voor gegevensverwerking op de tweede CubeSat.
 • Spanje ontwikkelt Hera's geavanceerde geleidings-, navigatie- en controlesysteem en het deep-space communicatiesysteem. Het levert ook het Juventas-zwaartekrachtmeterinstrument.
 • Oostenrijk ondersteunt met de analyse en verwerking van de gegevens van de missie
 • Denemarken draagt bij aan de Juventas CubeSat en remote terminal unit
 • Frankrijk biedt Juventas' laagfrequente radar, evenals sterrestralers en ondersteuning van de CubeSats' payload operations planning en close-proximity trajecten
 • Hongarije ondersteunt wetenschappelijke calibratie van de camera's
 • Nederland ontwikkelt het nieuwe deep-space CubeSat-inzetsysteem en levert Hera's zonnesensoren
 • Zwitserland draagt bij met structurele ementen en mechanismen voor de zonnepanelen
 • Finland levert multispectrale beeldvorming van de tweede CubeSats en onboard apparatuur. Het levert ook de gegevensverwerkingseenheid
 • Polen draagt bij met Juventas' laagfrequente radar inzetbare antennes
 • Ierland biedt een innovatieve traagheidsmeeteenheid voor het Hera-ruimtevaartuig ter ondersteuning van deep-space-navigatie
 • Geassocieerd Esa-lidstaat Letland levert een vluchttijddetector voor de laserhoogtemeter voor de missie.
 

Gerelateerd nieuws

Airbus ZEROe plaatst waterstof in het hart van toekomstige vliegtuigen

Airbus plaatst waterstof in het hart van zijn toekomstige vliegtuigen

Tegen 2035 zou 's werelds eerste emissievrije commerciële vliegtuig de lucht in kunnen. Om dit werkelijkheid te laten worden, onderzoekt Airbus baanbrekende conceptvliegtuigen - ZEROe genaamd - aangedreven door…

Plastic afval wordt nanomateriaal voor energieopslag (video)

Plastic afval wordt nanomateriaal voor energieopslag (video)

Plastic afval van bijvoorbeeld Petflessen kan nu worden gerecycleerd tot een nanomateriaal dat geschikt is voor energieopslag.

De Top Trends in robotica volgens het IFR

De Top Trends in robotica volgens het IFR

Robots worden slimmer, digitaler en gaan op meer manieren samenwerken met mensen. En dat niet alleen: er komen de komende twee jaar ook gewoon zo'n 2 miljoen industriële robots bij. Dat verwacht de International…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

Meer agendapunten »