EO

FME over Prinsjesdag: 'Kabinet komt belofte Regeerakkoord ‘leven lang leren’ niet na'

16 september 2020 om 10:59 uur

Er wordt weliswaar flink geïnvesteerd in innovatie via het Nationaal Groeifonds, dat heeft alleen zin als er ook voldoende technologisch (bij- en om)geschoolde medewerkers zijn. “In de Miljoenennota laat dit kabinet de laatste kans om de beloofde doorbraak in een ‘leven lang leren’ uit het Regeerakkoord te realiseren liggen. Het zijn de mensen die de investeringen omzetten in nieuwe technologieën en producten”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. “We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende”.


Ook vindt FME dat met de uitwerking van het Nationaal Groeifonds ingezet moet worden op innovatieve investeringen. Dezentjé: "Dat een derde van het geld naar infrastructuur gaat is mooi, maar meer asfalt en nieuwe treinverbindingen dragen nauwelijks bij aan ons verdienvermogen. Slimme sensoren die onze bruggen veilig houden, intelligente stoplichten en radicale mobiliteitsinnovaties zoals zelfrijdende auto's en de Hyperloop, doen dat wel.

 

Uit de crisis innoveren

Dat de WBSO, de fiscale regeling voor Research en Development ( R&D), verruimd wordt is goed nieuws, maar helaas staat daar tegenover dat het belastingtarief in de Innovatiebox omhoog gaat. "Jammer, want er is echt maar één weg uit de crisis: innovatie".


"Tegelijkertijd zien wij veel daadkracht bij het kabinet op de korte termijn in haar aanpak van de coronacrisis. Er komt een stevig derde steunpakket waarbij de NOW verlengd wordt met een aanvullend sociaal pakket om de arbeidsmarktpositie van mensen die geraakt worden door de crisis te versterken. Met het Nationaal Groeifonds investeert Nederland de komende jaren in de economie en daarmee in onze concurrentiepositie. Dat waardeer ik enorm." Deze daadkracht ziet FME ook graag voor de doorbraak op leven lang ontwikkelen en de noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen.

 

Gerelateerd nieuws

De Top Trends in robotica volgens het IFR

De Top Trends in robotica volgens het IFR

Robots worden slimmer, digitaler en gaan op meer manieren samenwerken met mensen. En dat niet alleen: er komen de komende twee jaar ook gewoon zo'n 2 miljoen industriële robots bij. Dat verwacht de International…

Zwevende tunnel onder zee

Zwevende hyperloop onder zee (video)

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wordt de mogelijkheid bestudeerd om het land via een zwevende hyperlooptunnel onder zee te verbinden met India.

MIT-robot sluit kabels aan

En de MIT-robot sluit de kabels aan (video)

Ontwikkelaars van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSail) van het MIT hebben robots gemaakt die dunne flexibele objecten als touwen, draden en kabels kunnen manipuleren met behulp van een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

Meer agendapunten »