Wetsvoorstel CO2-heffing voor bedrijven

Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag het wetsvoorstel voor een CO2-heffing voor de meest vervuilende bedrijven in de industrie. De regels gaan per 1 januari 2021 in, maar er zijn zoveel dispensatierechten dat het ministerie van Financiën verwacht dat de heffing pas in 2024 gevolgen gaat hebben voor bedrijven die achterblijven bij het verminderen van de CO2 uitstoot.

Het kabinet wil bedrijven met de belasting stimuleren om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven krijgen een bepaalde vrijstelling. Over de te veel uitgestoten CO2 wordt belasting geheven. De heffing moet zorgen dat het Klimaatdoel voor 2030 gehaald wordt, terwijl de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en Nederland als vestigingsland, behouden blijft. Hoe efficiënter een bedrijf produceert, hoe minder heffing het hoeft te betalen.

Bedrijven die de afgesproken vermindering in CO2 niet realiseren, riskeren een heffing in 2030 van 125 euro per ton teveel uitgestoten CO2, volgens de huidige inzichten. Het tarief wordt bij nieuwe inzichten herijkt, na herberekening door PBL. In de CO2-heffing wordt rekening gehouden met de gevolgen van de coronacrisis voor de industrie.

De maatregel is onderdeel van het klimaatakkoord dat onder meer als doel heeft om de CO2-uitstoot te halveren.