EO

Werkplekken gezonder maken met robotica

10 september 2020 om 15:59 uur

In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door fysiek zware taken. Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn de oorzaak van maar liefst de helft van het verzuim in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en 'wearable exoskeletons' die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging.


Het door de EU gefinancierde Sophia-project, waaraan de Universiteit Twente deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en zachte exoskeletons ontwikkelen.

 

Veel tillen, buigen en bepaalde repetitieve handelingen leiden tot fysieke ongemakken die werken geen pretje maken. Sophia beoogt het ontwerp, de integratie en de evaluatie van innovatieve robotica-toepassingen die dat verhelpen. Het doel is een veilige hybride werkplek te creëren voor mens en robot. Daarbij bieden de onderzoekers een antwoord op twee uitdagingen: zorgen voor gezondere werkplekken met minder verzuim en productievere bedrijven en dus een sterkere economie.

 

Sophia staat voor 'Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production'. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer. Uit Nederland neemt naast de Universiteit Twente ook het Enschedese bedrijf Hankamp Gears deel.

 

Exoskeletten

Onderzoekers verbonden aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab en het Wearable Robotics Lab van de Biomechanical Engineering-vakgroep van de Faculteit Engineering Technology leveren een bijdrage door het ontwikkelen van ‘zachte' exoskeletten en digitale 'human twins' (zoals een digitale replica van het lichaam van de arbeidskracht). Zo kunnen medewerkers straks worden uitgerust met een zacht en lichtgewicht exoskelet dat ze kunnen aansturen op een natuurlijke manier. Het project moet laten zien dat het mogelijk is een dergelijke technologie in een reguliere werkomgeving in te zetten en helpt in het verminderen van spier- en gewrichtsklachten.

 

De andere elf partners zijn: Università di Pisa en Istituto Nazionale per l'Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro (Italië), Université de Montpellier (Frankrijk),Vrije Universiteit Brussel (België), Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, IMK Automotive en Deutsches Institut für Normung (Duitsland), en de bedrijven Volkswagen Sachsen (Duitsland) en Hidria (Slovenië) waar de oplossingen zullen worden getest.

 

Gerelateerd nieuws

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

Audi en het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) starten een proefproject voor de chemische recycling van kunststoffen uit de automotive-industrie. De partijen willen uitvinden hoe ze gemende plasticfracties kunnen…

Fraunhofer ontwikkelt 'voertuig van de toekomst'

Het voertuig van de toekomst: je hoeft er nooit meer uit

Hoe kan geïndividualiseerde luxemobiliteit worden ontworpen voor de wereld van het jaar 2040? In een poging om antwoord te geven op deze vraag heeft een interdisciplinair team van het Fraunhofer Gesellschaft '…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »