EO

Holst Centre zoekt industriepartners voor projecten met geprinte elektronica

31 augustus 2020 om 16:34 uur

Ultradunne, interactieve folies met geïntegreerde en een interactief bedieningspaneel voor liften. Die twee producten heeft Holst Centre al samen met industriepartners gemaakt op basis van zijn geprinte elektronica. Het instituut zoekt naar meer praktijktoepassingen.


In 2017 bracht Holst Centre Europese onderzoeksinstituten samen om een open-access pilotlijn te ontwikkelen voor ‘hybrid printed electronics'. Inmiddels heeft het het door de EU gefinancierde InScope project opgezet om hybrid printed electronics (HPE) zowel in industrieel als in commercieel opzicht op de kaart te zetten. Ook is een consortium opzericht met een eigen open-access HPE testproductielijn.

 

De productielijn is getest voor zowel grote multinationals als het midden- en kleinbedrijf. Er zijn voor het MKB 15 cases met nieuwe functionaliteiten ontwikkeld op basis van hybrid printed electronics, variërend van sensoren in skateboards tot vrije-vorm verlichting en bedieningspanelen gemaakt door thermoforming. Met name in de verpakkingsindustrie, de gezondheidszorg en de automobielindustrie kunnen deze nieuwe functionaliteiten worden toegepast. Door gebruik te maken van de technologische kennis en ervaring van Holst Centre zijn de testcases nu zover dat ze op de markt kunnen worden gebracht.

 

Folies met geïntegreerde verlichting

Samen met Signify zijn ultradunne, interactieve folies met geïntegreerde verlichting ontwikkeld en getest. Deze folies worden op rol geproduceerd en vervangen de minder flexibele, kleinere Led-verlichtingsstrips. Er is een rol van meer dan 300m van deze folie geproduceerd met meer dan 24.000 Leds erop. De rollen folie worden als 2D-modules geïntegreerd in grote oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. Deze zogenaamde Slimme Verlichtingsoplossingen zorgen voor een betere ambiance in een ruimte en dragen zo bij aan het welbehagen van mensen, zowel thuis als op kantoor.

 

Interactieve media-oppervlakken voor liften

Als onderdeel van vele gebouwen kunnen liften een bron van informatie en zelfs vermaak zijn. Mensen die van die liften gebruik maken kunnen via het interactieve bedieningspaneel veel meer doen dan aangeven naar welke verdieping ze willen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze willen gaan sporten, en de lift zorgt dan dat ze op de juiste verdieping belanden.

 

Samen met Kone heeft Holst Centre een liftcabine gebouwd met een interactieve wand en geïntegreerd bedieningspaneel. Er is met name gekeken naar de interactie van mensen met de lift en het paneel. Naast de interactieve mogelijkheden is gebleken dat productiekosten tot wel 80% lager zijn dan die van de bestaande oplossingen en dat wordt voldaan aan alle veiligheidseisen. Bovendien is het ontwerp volledig vrij. Al deze factoren zorgen ervoor dat liftbouwers in de toekomst interactieve media-oppervlakken zullen gebruiken in hun liften.

 

Meedoen

Bedrijven kunnen profiteren van de kennis binnen het InScope consortium om zo hun eigen (hybrid) printed electronics demo om te bouwen tot een prototype dat klaar is voor productie, zelfs in grote volumes. Meer informatie geeft projectleider Corné Rentrop: corne.rentrop@tno.nl .

 

Gerelateerd nieuws

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt (video)

Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een…

95 procent minder stikstofoxide met hybride-elektrisch vliegtuig

MIT bedenkt emissiecontrolesysteem voor vliegtuigen

MIT-ingenieurs hebben een concept bedacht voor de voortstuwing van vliegtuigen waarvan ze schatten dat het 95 procent van de stikstofoxide-uitstoot in de luchtvaart kan elimineren en daarmee het aantal bijbehorende…

Kan machine learning de ontwerpcyclus van technologie 40.000 keer versnellen?

Kan machine learning de ontwerpcyclus van technologie 40.000 keer versnellen?

Een onderzoeksteam van Sandia National Laboratories (VS) heeft machine learning gebruikt om lastige materiaalkundige berekeningen meer dan 40.000 keer sneller dan normaal uit te voeren. Hun resultaten kunnen een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »