EO

InnovationLab en Heidelberg produceren geprinte en organische sensoren op industriële schaal

19 augustus 2020 om 10:28 uur

InnovationLab, een expert in geprinte en organische elektronica, en producent van drukpersen Heidelberger Druckmaschinen (Heidelberg, De) gaan samen werken aan de massaproductie van goedkope geprinte en organische sensoren, waardoor bedrijven deze op industriële schaal kunnen ontwerpen en produceren.


Sensoren maak je traditioneel in een proces in negen stappen in halfgeleidergieterijen. Deze aanpak heeft verschillende nadelen: Design-to-production cycli zijn traag, iteratie is duur - net als de prijs per sensor - en de keuze van substraat is beperkt tot stijve materialen zoals silicium, waardoor de sensoren niet overal geschikt voor zijn.Daarentegen bieden printsensoren met roll-to-roll printing methoden meer keuze in functionele materialen, substraten en depositiemethoden, wat het ontwerp flexibeler maakt.

 

Voordelen:
• Een brede materiaalbank, waaronder organische halfgeleiders en nanomaterialen, (transparante) geleidende inkten, kracht- en temperatuur-gevoelige materialen, stelt klanten in staat om te kiezen tussen stijve substraten (bijvoorbeeld glas, ITO-glas, silicium) en flexibele substraten (bijvoorbeeld PET, PEN, TPU, flexibel glas, en anderen)
• Geprinte sensoren vereisen een proces in slechts twee stappen, wat tijd en middelen bespaart en de kosten van de materiaalafrekening aanzienlijk kan verlagen
• Sensoren kunnen worden geprint op flexibele, zelfs biologisch afbreekbare materialen, zoals textiel - wat nieuwe toepassingen binnen bereik brengt, zoals folies van geprinte sensoren die je rond autobatterijen wikkelt om de staat van de batterij te monitoren in real-time, of geprinte sensoren in verbanden die een wond monitoren. Geprinte flexibele sensoren op voedingsartikelen kunnen supply chain voorwaarden volgen, zoals naleving van de koudeketen.

 

Technische mogelijkheden

InnovationLab biedt een ISO 9001-gecertificeerde faciliteit die gebruik maakt van processen die voldoen aan de IATF 16949 automotive kwaliteitsnorm. Klanten hebben de keuze uit twee productielocaties, beide met cleanrooms.InnovationLab heeft een sterk gemodificeerde drukpers die prototyping- en pilot productie van maximaal een miljoen (vingerformaat) sensoren per dag mogelij maakt. Heidelberg's productielocatie in Wiesloch beschikt over een verder ontwikkelde drukpers die uitsluitend wordt gebruikt voor de industriële productie van geprinte sensoren, uitgevoerd in een drie-shift operatie.

 

Groeimarkt

Volgens IDTechEx, zal de markt voor geprinte sensoren, die zowel organische als flexibele sensoren omvat, tegen 2030 4,5 miljard dollar waard zijn. Ze worden dan gebruikt in de automotive, gezondheidszorg, toelevering. Om aan dat vraagniveau te voldoen, is een nieuwe benadering van het proces nodig.

 

"Naar onze mening opent onze betrokkenheid bij deze productie van high-tech sensoren een groeipotentieel in het bereik van twee tot drie cijfers", aldus CEO Rainer Hundsdörfer van Heidelberg. "Onze samenwerking met InnovationLab stelt ons in staat om klanten designkwaliteit te bieden, betrouwbaarheid, lagere materiaalkosten en de grootst denkbare volumes. In feite hebben we de capaciteit om voldoende sensoren te produceren om elk uur een tennisbaan te bedekken."

 

Managing director Luat Nguyen van InnovationLab: "Samen met Heidelberg kunnen we een one-stop-shop bieden voor grote volumes hoogwaardige geprinte en organische elektronica. Dat biedt klanten een snelle transitie van ontwerp en haalbaarheidsstudies via markttoetreding, helemaal naar massaproductie. Dit is ons unieke Lab2Fab concept."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Onderzoekers van de TU Delft gaan - samen met partners Safran Group, Airbus en Rotterdam The Hague Innovation Airport ] - werken aan een geavanceerde ‘Advanced Propulsion and Power Unit’ (Appu) voor vliegtuigen van…

Nieuwe stap in ontwikkeling goedkope, printbare sensoren

Nieuwe stap in ontwikkeling goedkope, printbare sensoren

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica. “Onze sensoren bestaan uit organische…

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar Land Rover neemt deel aan een onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen. Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

5 november 2020, online

EMVT Kennisdag

Toepassers en ontwikkelaars op het gebied van vermogenselektronica en elektromagnetisme delen hun kennis...

Meer agendapunten »