EO

Wielerkampioen Tom Boonen investeert in 'virtuele derailleur'

19 augustus 2020 om 13:30 uur

Tom Boonen werpt zich op als ambassadeur van de ‘virtuele derailleur’ van de Belgische start-up Classified Cycling. De derailleur wordt verwerkt in de naaf van het achterwiel. Dankzij dit systeem heb je met één kettingblad vooraan en elf kettingwielen achteraan toch 22 versnellingen. De schakeling gebeurt in een fractie van een seconde, zelfs onder piekbelasting.


Boonen is overtuigd van het potentieel van de schakeltechnologie en stapt net voor de commerciële introductie in de Belgische start-up. Classified Cycling pioniert met een nieuw versnellingssysteem en maakt een einde aan de klassieke voorderailleur.


"Met Classified had ik nooit voet aan de grond hoeven te op de Taaienberg en had ik misschien mijn vierde Ronde van Vlaanderen gewonnen", aldus Tom Boonen, die als aandeelhouder ook een rol zal vervullen als adviseur en ambassadeur.

Wielerkampioen Tom Boonen investeert in virtuele derailleur

Classified is een draadloos elektronisch systeem dat ontwikkeld werd om onmiddellijk te kunnen schakelen. Het bestaat uit een verzameling technologieën:

 

Naaf

De Instant Power Shift-technologie (IPS) maakt het mogelijk om binnen 150 milliseconden te schakelen, zelfs onder vollast. Door het Efficient Actuation System (EAS) schakel je met 1 watt bij een vermogen van 1000 watt - goed voor meer dan 10.000 schakelbeurten in één laadbeurt. Dankzij het removable hubshell systeem vervang je de hubshell zonder de voorspanning van de lagers te wijzigen.

 

Steekas

De naven zijn voorzien van een steekastechnologie die draadloos energie overbrengt naar de hub via inductiespoelen. De steekas communiceert draadloos met de handlebar, terwijl de ANT+ integratie de overbrengingsverhouding doorgeeft aan de fietscomputer.

 

Driver and frame interface-technologie

Dankzij de Hyper Size Driver-technologie (HSD) wordt het koppel wordt overgebracht op een grote radius. Dit maakt het systeem sterk en slijtvast. Het double ratchet system heeft bovendien onafhankelijke ratchets voor de grote (verhouding 1:1) en kleine versnelling (verhouding 0,7).
Naafversnellingen vragen om koppelafsteuning voor hun werking. De Integrated Torque Support (ITS) maakt het mogelijk om de koppelafsteuning weg te werken in het fietsframe. Zo is de steekas gemakkelijker te monteren. De External Torque Support (ETS) biedt koppelafsteuning zonder aanpassingen aan het frame, waardoor dit product snel toe te passen is.

 

Cassettetechnologie

De stalen Classified-cassettes uit één stuk zijn slijtvast gecoat. Door de grotere driverinterface hebben de cassettes geen spider nodig, waardoor ze volgens Boonen duurzamer en lichter zijn.

steekas

 

Reacties (1)

Beste redactie,
van technische mensen mag je toch verwachten dat het elf kettingwielen zijn ipv en elf tandwielen achteraan.
Misja Wester, 20 augustus 2020 08:09
 

Gerelateerd nieuws

80 Nederlandse bedrijven naar CES

Tachtig Nederlandse bedrijven naar CES

Tachtig Nederlandse innovatieve groeibedrijven nemen in januari deel aan de Consumer Electronics Show (CES). Dit is de grootste Nederlandse CES-delegatie ooit. De deelnemers vertegenwoordigen een breed aanbod van…

Zwaartekracht uitgelegd, maar dan zonder snaren?

Zwaartekracht uitgelegd, maar dan zonder snaren?

Al tientallen jaren zijn natuurkundigen het erover eens dat de snaartheorie de ‘missing link’ is tussen Einsteins relativiteitstheorie, die de natuurwetten beschrijft die op de grootste schaal plaatsvinden, en…

Energiearmoede en de energietransitie

Energiearmoede en de energietransitie

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Dat is nog niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.000 huishoudens) die in meer of mindere…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 november 2020, online

KIVI-jaarcongres

Het programma van het KIVI-jaarcongres zal dit jaar over een week worden verspreid.

1 december 2020, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE®)

1, 2, 3, 4 december 2020 (Engelstalig)

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

Meer agendapunten »