EO

Niet-snijdbaar materiaal weerstaat haakse slijpers en boormachines (video)

31 juli 2020 om 10:04 uur

Het nieuwe lichtgewicht materiaal Proteus geeft de kracht van snijgereedschappen terug als een boemerang. Beeld: Durham University

Geïnspireerd door schelpen en grapefruits, hebben ingenieurs een niet-snijdbaar materiaal gemaakt. De metalen celstructuur met een intern rooster van grote keramische segmenten en een staaldichtheid van slechts 15%, weerstaat haakse slijpers en boormachines.


De vondst is gepubliceerd in Scientific Reports.

 

Het materiaal is gemaakt van een cellulaire aluminiumstructuur met keramische bollen erin, hetgeen een dubbel destructief effect heeft op snijgereedschap. Bij het snijden met een haakse slijper of boor, maken de trillingen die worden veroorzaakt door de keramische bollen in de behuizing de snijschijf of boor bot.

 

De interactie tussen de schijf en de keramische bol zorgt voor een in elkaar grijpende, vibrerende verbinding die het snijgereedschap eindeloos weerstaat. Het blad of de boor slijt geleidelijk af en wordt zo verzwakt en uiteindelijk vernietigd door zijn eigen aanval.

 

Bovendien fragmenteert het keramiek in fijne deeltjes, die de celstructuur van het materiaal vullen en verharden als de snelheid van het snijgereedschap wordt verhoogd. Dit als gevolg van interatomaire krachten tussen de keramische korrels. Zo weert het adaptieve materiaal elke aanval verder af.

 

Hoofdauteur Stefan Szyniszewski, Universiteit van Durham: "In wezen is het snijden van ons materiaal als het doorsnijden van een gelei gevuld met klompjes. Als je door de gelei komt, raak je de klompjes en het materiaal trilt zo dat het de snijschijf of boor vernietigt. Het werkt een beetje als een zandzak die een kogel weerstaat en stopt. Dit materiaal kan veel nuttige en opwindende toepassingen hebben in de beveiligings- en veiligheidsindustrieën.Wij op dit moment niet op de hoogte van enig ander vervaardigd niet-snijbaar materiaal. "

 

Op zoek naar industriële partners

De onderzoekers hebben octrooi aangevraagd en ze hopen samen te werken met industriële partners zodat het kan worden ontwikkeld tot marktrijpe producten.

 

Gerelateerd nieuws

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Promovendus Philipp Eisele van de Technische Universiteit Graz heeft een compacte overbrenging met intelligente sensortechnologie ontwikkeld. De nieuwe overbrenging maakt een tweemaal hogere overbrengingsverhouding…

Breingestuurde armprotheses die ‘voelen’ zijn in Zweden al onderdeel van het dagelijks leven

Breingestuurde armprotheses die ‘voelen’ zijn in Zweden al onderdeel van het dagelijks leven (video)

In Zweden lopen sinds een jaar drie mensen rond met een armprothese die wordt aangestuurd door het brein en die hen een gevoel van aanraking laat ervaren. De technologie is zonder onderbreking door patiënten gebruikt…

Demcon levert eerste beademingssystemen op

Demcon levert eerste beademingssystemen op

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Binnen een maand is het bedrijf erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »