EO

Niet-snijdbaar materiaal weerstaat haakse slijpers en boormachines (video)

31 juli 2020 om 10:04 uur

Het nieuwe lichtgewicht materiaal Proteus geeft de kracht van snijgereedschappen terug als een boemerang. Beeld: Durham University

Geïnspireerd door schelpen en grapefruits, hebben ingenieurs een niet-snijdbaar materiaal gemaakt. De metalen celstructuur met een intern rooster van grote keramische segmenten en een staaldichtheid van slechts 15%, weerstaat haakse slijpers en boormachines.


De vondst is gepubliceerd in Scientific Reports.

 

Het materiaal is gemaakt van een cellulaire aluminiumstructuur met keramische bollen erin, hetgeen een dubbel destructief effect heeft op snijgereedschap. Bij het snijden met een haakse slijper of boor, maken de trillingen die worden veroorzaakt door de keramische bollen in de behuizing de snijschijf of boor bot.

 

De interactie tussen de schijf en de keramische bol zorgt voor een in elkaar grijpende, vibrerende verbinding die het snijgereedschap eindeloos weerstaat. Het blad of de boor slijt geleidelijk af en wordt zo verzwakt en uiteindelijk vernietigd door zijn eigen aanval.

 

Bovendien fragmenteert het keramiek in fijne deeltjes, die de celstructuur van het materiaal vullen en verharden als de snelheid van het snijgereedschap wordt verhoogd. Dit als gevolg van interatomaire krachten tussen de keramische korrels. Zo weert het adaptieve materiaal elke aanval verder af.

 

Hoofdauteur Stefan Szyniszewski, Universiteit van Durham: "In wezen is het snijden van ons materiaal als het doorsnijden van een gelei gevuld met klompjes. Als je door de gelei komt, raak je de klompjes en het materiaal trilt zo dat het de snijschijf of boor vernietigt. Het werkt een beetje als een zandzak die een kogel weerstaat en stopt. Dit materiaal kan veel nuttige en opwindende toepassingen hebben in de beveiligings- en veiligheidsindustrieën.Wij op dit moment niet op de hoogte van enig ander vervaardigd niet-snijbaar materiaal. "

 

Op zoek naar industriële partners

De onderzoekers hebben octrooi aangevraagd en ze hopen samen te werken met industriële partners zodat het kan worden ontwikkeld tot marktrijpe producten.

 

Gerelateerd nieuws

KIT werkt aan compacte radarsensoren voor de industrie

KIT werkt aan compacte radarsensoren voor de industrie

Radarsystemen worden al lang gebruikt in vliegtuigen en schepen. Nu worden ze in toenemende mate toegepast in auto's voor met name de 'korte afstand'. Dankzij de grote vooruitgang die de afgelopen jaren in…

Studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen

Audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen (video) (James Dyson Award)

Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in…

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Promovendus Philipp Eisele van de Technische Universiteit Graz heeft een compacte overbrenging met intelligente sensortechnologie ontwikkeld. De nieuwe overbrenging maakt een tweemaal hogere overbrengingsverhouding…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 november 2020, online

KIVI-jaarcongres

Het programma van het KIVI-jaarcongres zal dit jaar over een week worden verspreid.

1 december 2020, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE®)

1, 2, 3, 4 december 2020 (Engelstalig)

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

Meer agendapunten »