3D-prints met een geleidend laagje

Wetenschappers van het US Army Research Laboratory hebben een driedimensionale (3D) printmethode uitgevonden die in één printgang zowel een polymeermateriaal als een geleidend, metaalachtig materiaal selectief kan afzetten om een hybride structuur te creëren.

Meestal gebruiken 3D-printtechnieken een beperkte selectie aan materialen, wat het aantal producten dat kan worden vervaardigd beperkt. Niet-geleidende materialen, zoals thermoplasten, komen het meest voor.
Ook geleidende materialen kunnen worden geprint, maar de meeste materialen die hiervoor geschikt zijn, zijn niet zo geleidend als bijvoorbeeld koper. De huidige aanpak van dit probleem – bijvoorbeeld het galvaniseren van een volledig 3D-geprinte component of het beschilderen van bepaalde onderdelen met een geleidende coating – blijft onbevredigend.

De onderzoekers hebben nu een duo-materiaal 3D-printproces ontwikkeld dat de selectieve galvanisatie van een 3D-geprinte structuur mogelijk maakt zonder aanvullende stappen.

Het ontwikkelde apparaat bevat twee mondstukken, één die een puur thermoplastisch materiaal extrudeert en een andere die een thermoplastisch materiaal met geleidende deeltjes extrudeert. De gevormde relatief geleidende secties zijn voldoende geleidend om de selectieve afzetting van een metaallaag met een eenvoudig galvaniseerproces mogelijk te maken.

De methode is uitvoerig getest in het lab en gebruikt om voorbeeldstructuren te maken.