EO

Radar die om een hoekje kan kijken

15 juli 2020 om 11:56 uur

Met behulp van een radarsysteem dat normaal wordt gebruikt om snelheidsovertredingen te meten, hebben onderzoekers een geautomatiseerd systeem ontwikkeld waarmee auto’s om de hoek kunnen kijken en tegemoetkomend verkeer en voetgangers kunnen zien.


Het systeem, dat volgens de onderzoekers gemakkelijk te integreren is in moderne voertuigen, gebruikt Doppler-radar om radiogolven te weerkaatsen op oppervlakken als gebouwen en geparkeerde auto's. Het radarsignaal raakt het oppervlak onder een hoek (inval), zodat de reflectie weerkaatst onder dezelfde hoek (uitval). Het signaal kaatst zo door tot het voorwerpen raakt die om de hoek zijn verborgen. Een deel van het radarsignaal kaatst terug naar detectoren op de auto, waardoor het systeem de objecten om de hoek kan zien en kan zien of ze bewegen of stilstaan.


"Dit stelt auto's in staat om verborgen voorwerpen te zien die de huidige Lidar- en camerasensoren niet kunnen registreren, waardoor bijvoorbeeld een zelfrijdende auto rond een gevaarlijk kruispunt kan kijken", zegt onderzoeker Felix Heide van Princeton University. "De radarsensoren zijn ook relatief goedkoop, vooral in vergelijking met Lidarsensoren, en kunnen gemakkelijk op grote schaal worden geproduceerd."


In de afgelopen jaren hebben ingenieurs verschillende sensorsystemen ontwikkeld waarmee auto's andere objecten op de weg kunnen detecteren. De meeste vertrouwen op Lidar of camera's die zichtbaar of nabij-infrarood licht gebruiken. Dit soort sensoren zijn nu gebruikelijk bij moderne auto's. Maar optische waarneming is moeilijk te gebruiken om items buiten het gezichtsveld van de auto te spotten. In eerder onderzoek heeft het team van Heide licht gebruikt om objecten te zien die om de hoekliggen, maar die inspanningen zijn momenteel niet praktisch toepasbaar in auto's, omdat ze krachtige lasers vereisen en beperkt zijn tot korte afstanden.

 

Bij dat eerdere onderzoek vroegen Heide en zijn collega's zich af of het mogelijk zou zijn om een systeem te creëren dat gevaren buiten de gezichtslijn detecteert met behulp van een beeldradar. Het signaalverlies op gladde oppervlakken is veel lager bij radarsystemen en radar is een bewezen technologie voor het volgen van objecten. De uitdaging is dat de ruimtelijke resolutie van de radar - gebruikt voor het afbeelden van objecten rond hoeken zoals auto's en fietsen - relatief laag is. De onderzoekers waren echter van mening dat ze algoritmen konden maken om de radargegevens te interpreteren zodat de sensoren kunnen functioneren.


"De algoritmen die we hebben ontwikkeld zijn zeer efficiënt en passen op de huidige generatie hardware-systemen voor de auto-industrie", aldus Heide. "Je ziet deze technologie misschien al in de volgende generatie voertuigen."


Om het systeem in staat te stellen objecten te onderscheiden, gebruikt het een deel van het signaal dat standaardradars als ruis beschouwen. Met artificiële intelligentie worden de afbeeldingen gelezen. Auteur Fangyin Wei: "De computer die het systeem aanstuurt, moest fietsers en voetgangers leren herkennen uit een zeer schaarse hoeveelheid gegevens. Eerst moet het systeem detecteren of er iets is. Als er iets is, is het dan belangrijk? Is het een fietser of een voetganger? En dan moeten we het nog lokaliseren."


Het systeem detecteert momenteel voetgangers en fietsers, omdat de ingenieurs dit de meest uitdagende objecten vonden vanwege hun kleine formaat en gevarieerde vorm en beweging. Volgens Wei kan het systeem worden aangepast om ook voertuigen te detecteren.

 

Gerelateerd nieuws

De zwerftocht van het micro-scharnier

De zwerftocht van het micro-scharnier (video)

Brownse beweging is het voortdurend bewegen van microscopisch kleine objecten door een bombardement van de omringende deeltjes. Hoe verandert deze beweging als het object flexibel is in plaats van rigide?

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

NASA lanceerde op 30 juli de Mars 2020 Perseverance rover, die naar verwachting februari 2021 zal landen op Mars. De rover brengt materialen en technologie naar de planeet om bezoek van mensen in de toekomst mogelijk te…

TNO levert optische module voor Sentinel-5-ruimtemissie

TNO levert optische module voor Sentinel-5-ruimtemissie

TNO heeft een optische module voor het Sentinel-5-instrument overgedragen aan het Duitse Airbus Defence & Space dat het satellietinstrument in elkaar gaat zetten. Sentinel-5 wordt ontwikkeld om de samenstelling van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »