EO

Slimme raamcoating bepaalt zelf of hij warmte doorlaat

24 juni 2020 om 10:54 uur

In een vrijstaande Nederlandse woning van 172 m2 waarbij 25% van de gevel bestaat uit ramen, kan het nieuwe beglazingssysteem leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 638 euro.

TNO heeft een coating ontwikkeld die zelf schakelt tussen het doorlaten van warmte in de winter en het tegenhouden ervan in de zomer. De eigenschappen van de coating veranderen door temperatuursverandering van het glas: bij een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur.


Pascal Buskens, principal scientist innovatieve materialen bij TNO: "Onze coating is uniek. De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen veel complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden."

 

Het gebruik van de coating kan in Nederland leiden tot een energiebesparing van 22% te opzichte van commercieel beschikbare ramen, concludeert TNO uit een simulatieonderzoek. In het model werden diverse raamsoorten in een prototype woning getest onder verschillende klimatologische omstandigheden. In Nederland kan het gebruik leiden tot een totale jaarlijkse CO2-reductie van 4,5 miljoen ton.

 

Buskens: "Nu begint de opschaling van lab naar pilotschaal, en vervolgens de doorontwikkeling naar een marktrijp product. De verwachting is dat de ramen over 3 à 4 jaar op de markt gebracht kunnen worden. De kosten van het product zijn zeer laag in vergelijking met andere (schakelende) glascoatings. Onze inschatting is dat een terugverdientijd van 7 jaar mogelijk zou moeten zijn, en dat is vergelijkbaar met zonnepanelen."

 

Gerelateerd nieuws

Slimme connector voor demontabele bamboestructuren

Slimme connector voor demontabele bamboestructuren

In het kader van zijn master civiele techniek ontwikkelde VUB/EPFL-student Romain van Wassenhove een connector voor gebruik bij het bouwen van duurzame constructies. Zijn eerste project is uitgegroeid tot een online…

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

Bolvlammen zijn zwakke en fragiele bolvormige vlammen die tot voor kort alleen konden bestaan onder gewichtloze omstandigheden. Onderzoekers van de TU/e zijn erin geslaagd om bolvlammen waar te nemen onder normale aardse…

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

25 juni 2021, online

Conferentie ElektroChemische Conversie & Materialen

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene waterstof, groene chemie,...

29 juni 2021, online

Behoud onderhoudskennis – en ervaring in de energiesector met behulp van Mixed Reality

Hoe kunnen energiebedrijven voorkomen dat waardevolle kennis de deur uitloopt door vergrijzing en andere...

Meer agendapunten »