Volkswagen en Tesla uitgerust met Lightyear zonnedak (video)

Nog geen maand nadat Lightyear aankondigde zijn zonnedak te gaan vermarkten, zijn de eerste twee proefauto’s de weg op gegaan. Het gaat om een Volkswagen Crafter LCV en een Tesla Model 3. De serieproductie wordt eind 2021 verwacht.

De testvoertuigen zijn de nieuwste ontwikkelingen in een reeks platforms die dienen om de technologie en ontwerpkeuzes van Lightyear te valideren. De voertuigen rijden rond in de omgeving van Lightyear’s thuisstad Helmond.

De test dient om de toegevoegde waarde van geïntegreerde zonnecellen op voertuigen te demonstreren. Daartoe wordt de zonne-opbrengst gemeten. De voertuigen bieden bovendien aanvullende praktijkinformatie over trillingsimpact, schokabsorptie en waterdichtheid van het dak.

Lightyear acht dit onderzoek cruciaal om een veilig, betrouwbaar en duurzaam zonnedak te garanderen dat meegaat gedurende de hele levensduur van eigen en andere voertuigen.

Eind 2020 verwacht Lightyear testvoertuig 007 uit te brengen. Dit zal een validatieprototype zijn met Lightyear’s zonne-, in-wheel motor- en batterijtechnologie gecombineerd.