EO

Miljoeneninvestering in R&D faciliteiten voor duurzame kunststoffen

24 juni 2020 om 10:13 uur

Senbis in Emmen gaat de komende drie jaar een testfaciliteit ter waarde van 5,5 miljoen euro bouwen voor de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Directeur Gerard Nijhoving: "We krijgen een indrukwekkend machinepark in handen dat opeenvolgende productieprocessen van polymeren op verschillende schaalniveaus mogelijk maakt: van grammen en kilo's tot volledige vrachtwagenladingen."


De investeringen omvatten nieuwe reactoren voor polycondensatie, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van (bio)polyesters en polyamiden, een volledig uitgeruste compounder, een nieuwe lijn voor de productie van technische monofilamenten en een uitbreiding van de analytische mogelijkheden. Een ander aandachtspunt is de ontwikkeling van filamenten en poeders voor 3D-printing.

 

"De kers op de taart wordt een nieuwe pilot spinmachine, met unieke mogelijkheden om zowel technische garens als textielvezels (de lage titers) te produceren. Het is een welkome aanvulling op onze huidige faciliteiten die zich richten op technische garens. De nieuwe lijn stelt ons nu in staat om textielvezels te ontwikkelen van bijvoorbeeld gerecyclede polymeren of biopolymeren. Tot nu toe waren we niet in staat om vragen op dit gebied goed te beantwoorden omdat we niet over de juiste apparatuur beschikten, ook al hadden we alle relevante kennis en analytische mogelijkheden."

De eerste machines zijn al besteld. De installatie van de machines begint later dit jaar en gaat door tot volgend jaar.

 

Duurzame kunststof-trend

Veel bedrijven zijn terughoudend met investeren met de huidige moeilijke economische situatie, maar SPIC geeft miljoenen uit. Nijhoving licht toe: "We hebben eerst geaarzeld, maar besloten toch door te gaan. We zijn ervan overtuigd dat de duurzaamheidstrend, die in de kunststoffensector nog maar net begonnen is, de komende jaren alleen maar sterker zal worden. Als samenleving zijn we ons meer bewust geworden van onze kwetsbaarheid, variërend van een epidemie die onverwacht opduikt, tot grote milieukwesties zoals stijgende temperaturen en natuurlijk microplastics. De komende jaren moet er veel meer worden geïnvesteerd in recycling, maar ook in biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen. Dat bewustzijn zal blijven groeien bij consumenten, overheden, industrie en bedrijven."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter…

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur…

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »