EO

Europees supercomputing-project vindt veelbelovende mogelijkheden voor Corona-behandeling

22 juni 2020 om 11:55 uur

Europees supercomputing-project vindt veelbelovende mogelijkheden voor Corona-behandeling

Het consortium Exscalate4CoV heeft bekendgemaakt dat raloxifeen, een geneesmiddel voor de behandeling van osteoporose, een doeltreffende behandeling zou kunnen zijn voor lichte Covid-19-patiënten. Het consortium gebruikt een door de EU gesteund supercomputerplatform dat tot de krachtigste ter wereld behoort om de mogelijke effecten van bekende moleculen op de genoomstructuur van het coronavirus na te gaan.


Dit is een van de vele voorbeelden van de manier waarop het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 Europese onderzoekers, farmaceutische bedrijven, technologieën en onderzoeksinfrastructuren samenbrengt om Corona te helpen verslaan.

 

Exscalate4CoV combineert high-performance computing met kunstmatige intelligentie en biologische verwerking, en bundelt de krachten van 18 partners en 15 geassocieerde leden. Daartoe behoren supercomputercentra in Italië, Spanje en Duitsland, grote onderzoekscentra, farmaceutische bedrijven en biologische instellingen uit heel Europa. Het platform heeft ongeveer 120 petaflops aan rekenkracht, waardoor onderzoek naar de gedragingen van moleculen kan worden verricht met het oog op de identificatie van een doeltreffende behandeling tegen het coronavirus. De chemische bibliotheek van het project groeit voortdurend verder dankzij overeenkomsten met nieuwe geassocieerde farmaceutische bedrijven.

 

Het consortium heeft met behulp van zijn supercomputers al bijna 400.000 moleculen virtueel getest. 7.000 moleculen zijn voorgeselecteerd en in vitro verder getest. Raloxifeen bleek daarbij een veelbelovend molecuul te zijn: volgens het project zou het doeltreffend kunnen zijn bij het blokkeren van de virusreplicatie in cellen en zo het voortschrijden van de ziekte kunnen tegenhouden. De onderzoekers hebben aangegeven dat de voordelen ervan gelegen zijn in de goede verdraagbaarheid voor patiënten, de veiligheid en het reeds bekende toxicologische profiel.

 

Als volgende stap zal het consortium met het Europees Geneesmiddelenbureau bespreken hoe tot klinische proeven kan worden overgegaan om het nieuwe mogelijke gebruik van raloxifeen te beoordelen. Als het geneesmiddel succesvol is, kan het snel beschikbaar worden gesteld in grote volumes en tegen lage kosten.

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »