EO

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

17 juni 2020 om 13:42 uur

In Antwerpen, Oslo en Zagreb start binnenkort een proefproject met goedkope luchtkwaliteitssensoren. De metingen van dergelijke sensoren zijn nu nog te onbetrouwbaar en de datakwaliteit onvoldoende gekend, maar ze bieden wel de mogelijkheid om een fijnmaziger netwerk op te zetten voor hetzelfde geld. De Europese Commissie wil onderzoeken welke rol de sensoren kunnen spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze steden.


Met het SensEURcity-project wil de Europese Commissie (EC) de geschiktheid van goedkope sensorsystemen testen en nagaan of en hoe ze klassieke luchtmonitoringstations en -netwerken kunnen aanvullen. Ook wil de commissie weten welk kwaliteitsniveau gehaald kan worden, en of dezelfde kwaliteit van metingen kan gerealiseerd worden in steden met een sterk verschillend klimaat.


Om dit goed te onderzoeken, worden de sensoren ingezet onder verschillende milieu- en meteorologische omstandigheden in de drie Europese steden. In een eerste fase worden alle sensoren gekalibreerd ten opzichte van referentiemonitoren. In de tweede fase worden sensoren geïnstalleerd op een groot aantal locaties in de steden om zo een fijnmazig netwerk te vormen.
De sensorboxen meten de polluenten fijn stof (PM10 en PM2.5), stikstofdioxide, stikstofmonoxide, ozon, koolstofmonoxide, en koolstofdioxide. Voor dit project worden zowel elektrochemische sensoren, optische deeltjestellers als optische sensoren gebruikt.


Als de kwaliteit van goedkope metingen kan worden verbeterd, kunnen deze sensoren een groot verschil maken bij het monitoren van luchtvervuiling, verkeersmanagement, persoonlijke blootstelling en het effect op de gezondheid van die luchtvervuiling.

 

Antwerpen

In Antwerpen monitoren verschillende meetstations nu ook al continu hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. Dit zijn grote en dure installaties waarmee de luchtkwaliteit ter plaatste wordt gevolgd en waarmee men luchtkwaliteitskaarten opstelt die aangeven welke zones in de stad minder of meer met een slechte luchtkwaliteit af te rekenen krijgen. Om de luchtkwaliteitskaarten van de stad te verbeteren en om een correct beeld te krijgen van de leefbaarheid in een bepaalde buurt of in bepaalde omgevingen is het echter nodig om een veel dichter netwerk aan meetpunten te hebben. Daar kunnen goedkopere sensoren mogelijk in de toekomst een oplossing bieden. Op dit moment echter verschillen de metingen met sensoren vaak nog te veel van de referentiemetingen om zonder bijkomende kwaliteitscontrole inzetbaar te zijn.


Een aantal van de Antwerpse sensoren wordt bij bestaande meetstations in geplaatst. Zo kunnen de resultaten van de nieuwe sensoren vergeleken worden met die van de bestaande meetapparatuur.

 

 

Gerelateerd nieuws

Digital twins nu snel op schaal te maken

Digital twins op schaal maken snelle beslissingen mogelijk

Stel je voor: een bezorgdrone heeft tijdens zijn vlucht een kleine vleugelschade opgelopen. Moet hij onmiddellijk landen, doorgaan zoals gepland, of via een omleiding naar een nieuwe bestemming vliegen? Een digital twin,…

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Is zwaartekracht een kwantumfenomeen? Dat is een van de grote open vragen in de natuurkunde. Vorig jaar is aan de RUG een experiment bedacht dat deze vraag kan beantwoorden. Dit jaar laten de onderzoekers zien dat…

Oplaadbare batterijen op basis van cement

Nieuw concept maakt compleet gebouw tot batterij

Stel je een volledig betonnen gebouw van twintig verdiepingen voor dat energie kan opslaan als een gigantische batterij. Dankzij onderzoek van de Chalmers University of Technology, Zweden, kan dit werkelijkheid worden.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

29 juni 2021, online

Behoud onderhoudskennis – en ervaring in de energiesector met behulp van Mixed Reality

Hoe kunnen energiebedrijven voorkomen dat waardevolle kennis de deur uitloopt door vergrijzing en andere...

29 juni 2021

Webinar: Hoe machinegegevens te verzamelen en te gebruiken via on-site oplossingen

Gericht op het bruikbaar maken van machine- en procesdata via lokale systemen

Meer agendapunten »