EO

Game on: Cern kiest voor processoren uit de spelletjesindustrie

16 juni 2020 om 13:44 uur

Het LHCb-experiment in Genève gaat gebruik maken van grafische processoren die al breed worden toegepast in spelcomputers en gameconsoles. Deze GPU’s zijn sneller in het beoordelen of ruwe meetgegevens in de detector fysisch interessant zijn en goedkoper, zo blijkt uit studies van de betrokken organisaties.


Het besluit om die beoordeling in de trigger met GPU's te gaan uitvoeren in plaats van de gebruikelijke CPU's, wordt toegelicht in een technisch ontwerprapport. De overstap vindt plaats in de huidige lange sluiting van de versneller, die tot 2021 zal duren en waarin viervijfde van de bestaande detector wordt vervangen. Onderdeel van de aanpassingen is een nieuw triggersysteem dat interessante botsingen uit de enorme datastroom filtert en voor latere analyses doorstuurt naar opslagsystemen.

 

Voor de nieuwe first level LHCb-trigger gaan 500 GPU's gebruikt worden, die beter dan de gewone processoren de massieve ruwe datastromen kunnen beoordelen. Het nieuwe systeem kost ongeveer een half miljoen Zwitserse Francs en is ‘Allen' gedoopt, een verwijzing naar de Amerikaanse software-pionier Frances Elisabeth Allen: de eerste vrouw die de Turing Award won.

 

Het Allen-systeem kan per seconde 100 Gigabyte aan data opnemen en opslaan, waaruit ongeveer tien procent echt zal worden bewaard. Daarbij bepaalt Allen razendsnel welke metingen fysisch interessant zouden kunnen.

 

Parallel

GPU's ontlenen hun vier- tot vijfmaal grotere rekenkracht aan het feit dat ze data parallel kunnen verwerken. Normale processoren handelen zo snel mogelijk stap voor stap informatie af. In parallelle processoren worden duizenden berekeningen zo snel mogelijk naast elkaar uitgevoerd. Dat scheelt ook netwerkverbindingen en ruimte in de bovengrondse computerfaciliteiten.

 

Data-engineer Roel Aaij van Nikhef is een van de drijvende krachten achter de omwenteling bij LHCb, veelal samen met informaticus Daniel Cámpora, ook van Nikhef. "Wij hebben een aantal jaren al gezegd dat dit een belangrijke nieuwe trend in dataverwerking is. Het was hard werken om ons voorstel om grafisch te gaan echt aanvaard te krijgen, maar we hebben overtuigend laten zien dat GPU's even goed of zelfs beter zijn dan CPU's. En energiezuiniger en veel goedkoper, wat belangrijk is als je met belastinggeld werkt."

 

De toepassing van grafische processoren is vooral een omwenteling omdat zulke parallelle systemen om hun werk te doen op een heel andere manier moeten worden geprogrammeerd dan traditionele CPU's. Juist op dat vlak, zegt Aaij, is de laatste toen jaar veel geleerd.

 

Gerelateerd nieuws

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Een van de mooiste vernieuwingen die tot nu toe zijn gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) is wat ons betreft de Lenovo ThinkReality A3: een slimme bril die de gebruiker tot vijf computerschermen tegelijk…

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de…

Fugro's technologieën bewaken de bruggen en kademuren van Amsterdam

Nieuwe technieken nodig voor bewaking bruggen en kademuren Amsterdam

Honderden bruggen en kilometers kademuren in Amsterdam hebben het einde van hun constructieve levensduur bereikt en verkeren vaak in een slechte staat van onderhoud. Dit werd afgelopen herfst nog pijnlijk duidelijk met…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »