EO

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

17 juni 2020 om 13:43 uur

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het onderzoek naar nederzettingen die verborgen liggen onder moderne gebouwen.


De archeologen brachten de Romeinse stad Falerii Novi in kaart, op 50 kilometer ten noorden van Rome. Die GPR werkt als een gewone radar en gebruikt de weerkaatsing van radiogolven om ondergrondse structuren in beeld te brengen. Dit principe wordt al ruim een eeuw toegepast, maar recente technologische vooruitgang zorgt voor snellere apparatuur en beelden in een hogere resolutie. Zo kon bij het onderzoek naar Falerii Novi bijvoorbeeld over de hele site om de 6 cm een meting worden uitgevoerd. Met de grondradar kunnen de onderzoekers bovendien de grondlagen op verschillende dieptes bekijken en zo bestuderen hoe de stad zich heeft ontwikkeld.

 

Nieuwe uitdagingen

De GPR-technologie zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Het onderzoek levert immers enorme hoeveelheden informatie op. Die massa data kan niet handmatig geanalyseerd worden. Er zijn nieuwe, geautomatiseerde technieken nodig om alle info te verwerken en te interpreteren. Lieven Verdonck, één van de Gentse archeologen, die het grootste deel van de technologische inbreng van het onderzoek voor zijn rekening nam, verricht innovatief werk op het vlak van AI-gebaseerde interpretaties en beeldverwerkingen voor de archeologie.

 

"Het lijdt weinig twijfel dat deze technologie de manier waarop de Romeinse verstedelijking kan worden begrepen, fundamenteel zal veranderen", concluderen de onderzoekers.

favii 

 

Gerelateerd nieuws

Qutech realiseert eerste kwantumnetwerk op basis van verstrengeling

Qutech realiseert eerste kwantumnetwerk op basis van verstrengeling (video)

QuTech in Delft heeft het eerste kwantumnetwerk gebouwd dat drie kwantumprocessors met elkaar verbindt. Bovendien hebben ze in een proof-of-principle demonstratie twee essentiële kwantumnetwerk-protocollen uitgevoerd.…

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat…

Radar: 'Draagarmen in de wielophanging Tesla's kunnen spontaan afbreken' (video)

Radar: 'Draagarmen in de wielophanging Tesla's kunnen spontaan afbreken' (video)

Draagarmen in de wielophanging van Tesla's kunnen spontaan afbreken. Daarover berichtte het televisieprogramma Radar op tweede Paasdag.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

20 mei 2021

De elektrische installatie: meten en beheersen

Online seminar door Hyteps

Meer agendapunten »