Handreiking COVID-19 van werkgevers en werknemers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en vakcentrales FNV en CNV hebben samen een handreiking opgesteld voor bedrijven en werknemers om verspreiding van het coronavirus in bedrijven tegen te gaan. Werkgeversorganisaties en vakcentrales zien dit als een goede manier om bedrijven coronaproof te maken.

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opstellen. Daarin wordt beschreven wat de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werk zijn. De nieuwe handreiking besteedt speciaal aandacht aan maatregelen tegen het coronavirus in de RI&E. Werkgevers kunnen de handreiking aanvullen met richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, of met nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden.

Veilige werkomgeving

Het inrichten van een veilige werkomgeving doet de werkgever samen met zijn werknemers. De werkgevers- en werknemersorganisaties adviseren daarom om werknemers en deskundigen te betrekken bij het ontwerpen en uitrollen van deze maatregelen. Zij adviseren om in gesprek te gaan met:

  • de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging;
  • de preventiemedewerker en andere arbo-deskundigen binnen de organisatie;
  • de werknemers zelf.

Handreiking in ontwikkeling

Deze versie van de algemene handreiking COVID-19 betreft een eerste versie van de handreiking. In deze versie staan op verschillende plaatsen teksten die nog verder geconcretiseerd dienen te worden bij de aanpak van het risico op besmetting met het coronavirus. Hier dient op bedrijfsniveau verder invulling aan te worden gegeven. Ook zal de volgende versie van deze handreiking worden aangevuld met concrete maatregelen. De handreiking zal regelmatig worden ge-update, op dit moment wordt aan de volgende versie van de handreiking gewerkt.

Download handreiking

Bron: SER