EO

Kleurenwaaier in laserlicht kan mogelijkheden Lidar versterken

15 juni 2020 om 09:41 uur

Door het laserlicht door twee typen materialen te sturen (de rode en gele rechthoekjes), wordt afwisselend de bandbreedte en de pulstijd beïnvloed. Op deze manier kan de laser steeds herstellen en zijn piekvermogen afgeven.

Bij een laserbundel denken we aan een sterk geconcentreerde bundel. Maar de beschikbaarheid van een brede kleurenwaaier, alle met dezelfde intensiteit, heeft ook voordelen. In de medische wereld kunnen bijvoorbeeld bestanddelen in een biologisch of medisch preparaat in beeld worden gebracht (soft X-Ray). En in Lidarsystemen kunnen obstakels, ver weg en dichterbij, worden ontdekt. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een manier gevonden om een dergelijk supercontinuüm te krijgen.


De onderzoekers, die hebben samengewerkt met de Optical Technology Group van de Westfälische Wilhelms Universität in Münster, publiceren hun vondst in ‘Laser & Photonics Reviews'.

 

Het werkt niet om simpelweg het vermogen van de laser op te schroeven. De onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat je een supercontinuüm kunt krijgen door steeds even ‘in te houden' bij het vergroten van het vermogen. De laser krijgt dan de kans om zijn piekvermogen te herstellen en toch wordt de bandbreedte groter.

 

De beperking lag tot nu toe in het benodigde laservermogen. En daar hebben de UT-onderzoekers iets op gevonden: zij boeken goede resultaten met minder laservermogen en zij kunnen werken met minder exotische materialen. Het probleem is vaak dat de prestaties op een gegeven moment stagneren. De laserpuls ‘duurt langer', waardoor het vermogen inzakt en het verder verbreden van de bandbreedte stagneert. De remedie lijkt simpel: botweg meer vermogen erin pompen. Maar dat kan leiden tot beschadiging van het materiaal of zelfs het opblazen van een optische lichtgeleider.

 

Twee materialen

De onderzoekers sturen de laserbundel daarom afwisselend door twee materialen: het eerste zal het aantal kleuren verbreden, het tweede houdt even een pas op de plaats om te voorkomen dat het vermogen inzakt. Zo krijgen ze een supercontinuüm dat stabiel is en efficiënt.

 

Gerelateerd nieuws

Een optische chip verbeterd door licht

Een optische chip verbeterd door licht

Onderzoekers van het Photonic Systems Laboratory van EPFL (CH) hebben met succes een nieuw principe toegepast voor het introduceren van tweede-orde optische niet-lineariteit in siliciumnitride-chips.

3D-nanoprinten met je desktopapparaat

3D-nanoprinten op je desktop

Lasers in printers voor papier zijn erg klein. 3D-laserprinters voor 3-dimensionale microstructuren en nanostructuren daarentegen hadden tot nu toe grote en dure lasersystemen nodig. Onderzoekers van het Karlsruhe…

Chirurgische instrumenten van medisch afval

Chirurgische instrumenten van medisch afval

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

7 februari 2022

Week van de Circulaire Economie

Circulaire ondernemers zetten hun deuren open voor publiek.

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

Meer agendapunten »