EO

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

15 juni 2020 om 12:43 uur

MIT-onderzoekers toonden een methode aan om koolstof nanobuis-transistors te vervaardigen in commerciële faciliteiten die op silicium gebaseerde transistors fabriceren. Deze foto toont Anthony Ratkovich, links, en Mindy D. Bishop, die een voorbeeld vasthoudt van een siliciumwafel.

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur die wordt gebruikt om de op silicium gebaseerde transistors te produceren die de ruggengraat vormen van de hedendaagse computerindustrie.


Koolstof nanobuis veldeffecttransistors of CNFET's zijn energie-efficiënter dan silicium veldeffecttransistors en zouden kunnen worden gebruikt om nieuwe typen driedimensionale microprocessors te bouwen. Maar tot nu toe bestonden ze meestal in een 'artisanale' ruimte, die in kleine hoeveelheden werd vervaardigd in academische laboratoria.

 

In een studie die is gepubliceerd in Nature Electronics laten wetenschappers echter zien hoe CNFET's in grote hoeveelheden kunnen worden vervaardigd op 200 millimeter wafers.

 

De CNFET's zijn gemaakt in een commerciële siliciumfabriek en een halfgeleidergieterij in de Verenigde Staten. Na analyse van de depositietechniek die daar wordt gebruikt om de CNFET's te maken, hebben assistent-professor Max Shulaker en zijn collega's enkele wijzigingen aangebracht die het fabricageproces 1100 keer versnellen, terwijl de productiekosten omlaag gaan. De techniek bezet de wafers van rand tot rand met koolstof nanobuizen, in reeksen van 14.400 bij 14.400 CFNET's verdeeld over meerdere wafers.

 

In tegenstelling tot silicium transistors, die worden gemaakt bij temperaturen tussen 450 en 500 graden Celsius, kunnen CNFET's ook worden vervaardigd rond kamertemperatuur. "Dit betekent dat je eigenlijk lagen van circuits kunt bouwen direct bovenop eerder gefabriceerde lagen van circuits", aldus Shulaker. "Dit kan niet met op silicium gebaseerde technologie, omdat je de onderliggende lagen zou smelten."
 

De volgende stappen, die al gaande zijn, zullen zijn om verschillende soorten geïntegreerde schakelingen uit CNFET's te bouwen in een industriële omgeving en enkele van de nieuwe functies te verkennen die een 3D-chip zou kunnen bieden. 

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Bewolkte dagen leveren grootste pieken zonne-energie

Bewolkte dagen leveren grootste pieken zonne-energie

Bewolkte dagen leveren stroompieken die twintig procent groter kunnen zijn dan bij een strakblauwe lucht. Dat blijkt uit een studie van WUR, Liander en andere partijen naar de impact van zonne-energie op het…

Waarom planten groen zijn

Wat de zonnecel kan leren van de plant

Een internationaal team van onderzoekers heeft een model geformuleerd dat een algemene eigenschap reproduceert van light harvesting (licht oogsten), zoals waargenomen voor vele fotosynthetische organismen. De kennis kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »