EO

Mondkapjes op zwakstroom doden virussen (video)

10 juni 2020 om 08:57 uur

Engeneers van de Indiana University (VS) hebben aangetoond dat een stof die een zwak elektrisch veld genereert coronavirussen kan inactiveren, waardoor ze geen cellen kunnen infecteren. De elektrotechnische stof, die reeds is goedgekeurd voor wondverzorging, is volgens de auteurs geschikt om gezichtsmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen van te maken.


De werking is getest op een respiratoir virus van een varken en een humaan virus dat verkoudheid veroorzaakt. Het is nog niet getest tegen Sars-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

 

Afgezien van maskers, openen de bevindingen meer mogelijkheden om zwakstroom te gebruiken om de verspreiding van virussen te beperken, bijvoorbeeld door lucht te zuiveren in gemeenschappelijke ruimtes of door operatiekameroppervlakken te desinfecteren, meent directeur van het Indiana Center for Regenerative Medicine en Engineering Chandan Sen. "Het Coronavirus is niet het eerste of laatste virus dat ons leven zal verstoren. We denken na over grotere en bredere benaderingen om zwakke elektrische velden te gebruiken tegen virusinfectiviteit."

 

Sen's lab maakt het weefsel al zes jaar, samen met het bedrijf Vomaris, onder de merknaam V.Dox Technology.

 

De technologie bestaat uit een matrixpatroon van zilver- en zinkstippen gedrukt op een materiaal, zoals polyester of katoen. De stippen vormen een batterij die een zwak elektrisch veld genereert: wanneer ze worden blootgesteld aan een geleidend medium, zoals gel of zweet, gaan elektronen over van het zink naar het zilver in een Redox-reactie, waardoor een potentiaalverschil van 0,5 volt wordt gegenereerd. De technologie is goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA en gecommercialiseerd voor wondverzorging, waar is aangetoond dat het bacteriële biofilminfecties behandelt.

 

Om te werken, moet dus wel op de een of andere manier vocht worden aangebracht. Volgens Sen zouden maskers kunnen worden voorzien van een hydrogel die de stippen activeert of met vloeistof gevulde leidingen rondom. Vocht uit de uitgeademde lucht blijft de stof vochtig houden.

 

Gerelateerd nieuws

Van eieren koken tot het stollen van bloed: hoe ontstaan gels?

Van eieren koken tot het stollen van bloed: hoe ontstaan gels?

Gels komen overal in ons dagelijks leven voor, maar de precieze manier waarop ze ontstaan is niet heel goed begrepen. Door experimentele waarnemingen te combineren met numerieke modellen hebben natuurkundigen van de…

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

In Antwerpen, Oslo en Zagreb start binnenkort een proefproject met goedkope luchtkwaliteitssensoren. De metingen van dergelijke sensoren zijn nu nog te onbetrouwbaar en de datakwaliteit onvoldoende gekend, maar ze bieden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

15 maart 2022, Utrecht

Technishow / Esef

Vakbeurs over smart technology

Meer agendapunten »