EO

Groter marktaandeel voor Industrial Ethernet - terugval van de veldbus zet door en draadloze communicatie blijft stabiel

10 juni 2020 om 08:04 uur

Uit het jaarlijkse onderzoek van HMS Networks naar de industriële netwerkmarkt blijkt dat Industrial Ethernet zijn marktaandeel verder heeft vergroot tot 64% van de nieuw geïnstalleerde nodes (59% vorig jaar), terwijl de veldbussen terugvallen tot 30% (35%). De toonaangevende netwerken EtherNet/IP en Profinet staan met elk 17% op de eerste plaats. Draadloze technologieën blijven staan op een marktaandeel van 6%.


Leverancier van oplossingen voor industriële communicatie en het Industrial Internet of Things HMS Networks presenteert zijn jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, met de focus op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd. De studie voor 2020 omvat geschatte marktaandelen voor veldbussen, industrieel Ethernet en Wireless. De geschatte groeicijfers zijn dit jaar niet meegenomen, in verband met de coronavirus-situatie.

 

Industrieel Ethernet stijgt, veldbussen dalen

HMS concludeert dat Industrial Ethernet marktaandeel van de veldbussen blijft afsnoepen. Industrial Ethernet is nu goed voor 64% van de wereldwijde markt van nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (vergeleken met 59% vorig jaar). EtherNet/IP en Profinet delen de eerste plaats met elk een marktaandeel van 17%. EtherCat blijft wereldwijd goed presteren met 7% en Modbus-TCP passeert met 5% net Ethernet Powerlink met 4%.

 

HMS houdt rekening een terugval van de veldbus naar 30% van de nieuw geïnstalleerde nodes (vergeleken met 35% vorig jaar). Profibus is nog steeds nummer één met 8%, voor het eerst minder dan 10% van de totale industriële netwerkmarkt. De nummers twee zijn Modbus-RTU met 5%, gevolgd door CC-Link met 4%.

 

"We verwachten dat de industriële netwerkmarkt de komende jaren gestaag zal groeien, maar vanwege de unieke corona-virussituatie die nu wereldwijd de bedrijfsomstandigheden beïnvloed, hebben we ervoor gekozen om in onze 2020-analyse geen groeicijfers op te nemen, maar alleen marktaandelen", zegt Chief Marketing Officer Anders Hansson. "Dus als we ons dit jaar alleen richten op marktaandelen, zien we dat Industrial Ethernet de industriële connectiviteit in fabrieken blijft aanjagen, aangevoerd door EtherNet/IP en Profinet, met EtherCat als derde. Profibus is nog steeds de grootste veldbus, maar heeft marktaandeel verloren als gevolg van de continue afname van veldbussen. Een andere interessante bevinding is dat Modbus het goed blijft doen - zowel wat betreft de veldbus Modbus RTU, als de op Ethernet gebaseerde Modbus-TCP, wat aangeeft dat fabrikanten niet afzien van het toepassen van goed werkende technologieën in hun nieuwe installaties, alleen maar omdat deze al een tijd op de markt zijn."

 

Draadloos

Draadloze technologieën behouden een marktaandeel van 6%, waarbij WLAN nog steeds het meest populair is, gevolgd door Bluetooth. "Wireless behoudt zijn marktaandeel in een groeiende markt en dat is niet slecht, maar we verwachten dat het aandeel van Wireless in de loop van de tijd wel zal gaan groeien", vertelt Anders Hansson. "Met alle lopende activiteiten wereldwijd rond draadloze mobiele technologieën (bijvoorbeeld privé LTE/5G-netwerken) als motor voor ‘next-level' slim produceren, zal de vraag naar draadloos verbonden apparaten en machines in toekomstige minder bekabelde en flexibele automatiseringsarchitecturen toenemen."

 

Regionale netwerkvariaties

EtherNet/IP en Profinet zijn leidend in Europa en het Midden-Oosten met Profibus en EtherCAT als goede tweede. Andere populaire netwerken zijn Modbus (RTU/TCP) en Ethernet Powerlink. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, waarbij EtherCAT wat aan marktaandeel wint. Profinet en EtherNet/IP zijn nummer één in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door Profibus, EtherCAT, Modbus (RTU/TCP) en CC-Link/CC-Link IE Field.

 

Gerelateerd nieuws

Robottextiel  kan mensen helpen ademen

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen…

LightRec Gouden Bakkie Awards 2020 in teken van operational exellence

LightRec Gouden Bakkie Awards 2020 in teken van operational exellence

Vijf organisaties hebben tijdens de 3e Nationale Recycleweek een LightRec Gouden Bakkie Award ontvangen voor het succesvol inzamelen van lampen en armaturen voor recycling. GRB Verlichtingsonderhoud en Hortilux…

Didier Nibbering krijgt Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde

Didier Nibbering krijgt Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde

Didier Nibbering is onderscheiden met de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde. Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, reikte de prijs uit voor het onderzoek waarop…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »