EO

Oproep: Robotica in Nederland – Blik richting 2025

04 juni 2020 om 10:13 uur

Om de focus en ontwikkeling van de robotica in Nederland voor de toekomst vast te stellen zoekt Holland Robotics personen die willen bijdragen aan het vormgeven van de roadmap Robotics. Het streven is om een groep van acht personen, in een verhouding van 60% bedrijfsleven en 40% onderwijs/research, samen te stellen die een aantal keren per jaar samen de roadmap Robotics en de visie willen bijstellen en aanscherpen.


Het doel is het ontwikkelen van een breed gedragen roadmap Robotics, waarbij vanuit diverse invalshoeken wordt gekeken naar roboticatoepassingen, in combinatie met andere (nieuwe) technologieën als vision en AI, maar waarin ook aandacht is voor de toepassingen binnen de verschillende applicatiegebieden.

 

Aanleiding

Holland Robotics bestaat nu ruim 3 jaar en de destijds gestelde doelen zijn behaald. ‘De roboticasector in Nederland is zichtbaar en groeit', aldus de organisatie. ‘Inmiddels zijn meer dan 500 bedrijven actief in de robotica. De toepassingsmogelijkheden van robotica worden steeds meer zichtbaar in het dagelijks leven. Ook opleidingsinstellingen bieden diverse opleidingen aan op het gebied van robotica, van praktische toepassing op de werkvloer tot masters. Middels diverse (internationale) projecten worden robotica-aanbieders verbonden met kennisinstellingen en eindgebruikers om samen oplossingen te ontwikkelen voor (maatschappelijke) uitdagingen binnen de diverse sectoren. Daarnaast is, in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijfsleven, een visie ontwikkeld voor de ontwikkeling van de robotica voor de komende 5-10 jaar, ‘ de Position Paper'.

 

Update roadmap

‘Op het gebied van mechanische ontwikkelingen is enorme vooruitgang geboekt. De robot is niet meer weg te denken in de maakindustrie. De mogelijkheden voor het inzetten van robots is enorm. Robots werken nauwkeurig, kunnen geprogrammeerde taken eindeloos herhalen zonder kwaliteitsverlies, en kampen - in tegenstelling tot hun menselijke counterparts - nooit met ziekte. Bovendien worden ze - mede door de voortdurende ontwikkelingen op het vlak van kunstmatige intelligentie - steeds ‘slimmer'. En gaan ze dankzij geavanceerde sensortechnologie steeds beter om zich heen kijken.

‘Op dit moment ligt de uitdaging binnen de robotica niet meer op het mechanische vlak. De huidige uitdagingen liggen met name op het gebied van autonomie van de robotica. Hiervoor is de inzet van kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence, onmisbaar. Om dit goed te ontwikkelen is allereerst schone, betrouwbare en goede data nodig. Daarna moeten er modellen ontwikkeld worden om vervolgens de software zelfstandig te laten leren.

 

‘Deze verschuiving van het aandachtsgebied vraagt dat de in 2018 door Holland Robotics opgestelde Position Paper (roadmap) een update moet krijgen. Hierin staat de vraag: ‘ Welke gezamenlijke uitdagingen zijn er nu en waar moeten we ons als sector op gaan richten en focussen voor de komende 3-5 jaar?' centraal.'

 

Doelstelling

Holland Robotics doet dus de oproep om samen met een aantal belangrijke spelers uit de sector een update en aanpassing van deze roadmap te maken. Daarbij ligt de focus op de huidige- en toekomstige uitdagingen en ontwikkelingen voor de komende 3 tot 5 jaar. Het doel is ontwikkeling van technologie die helpt om huidige- en toekomstige maatschappelijke uitdagingen op te lossen en men streeft naar een betere aansluiting tussen academische ontwikkelingen en bedrijfsleven en praktische toepassing.

De herziene roadmap wordt ingezet richting de verschillende stakeholders, de overheid en voor subsidieprojecten.

 

Meer informatie en meedoen

Interesse of meer weten over deze roadmap? Neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics, via thijs.dorssers@hollandrobotics.com

 

Gerelateerd nieuws

Stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs van start

Stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs van start (video's)

Iedereen kan vanaf nu stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs, waarvoor dit jaar drie ingenieurs uit Oost-Nederland zijn genomineerd. De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt…

Hittebeheersing in fusiereactoren

Hittebeheersing in fusiereactoren

Midden in een fusiereactor is het onwaarschijnlijk heet. Waterstof dat uit dit binnenste ontsnapt, moet op weg naar de wand worden afgekoeld, anders smelt de reactorwand. Differ-onderzoekers ontwikkelden met het EPFL…

TU Delft scoort op 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'

TU Delft scoort op 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'

De 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'. Zo noemt de TU Delft de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), waarvoor het dit jaar vijftien papers en gastsprekers mag leveren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Versnelling van de regionale energietransitie beroepsonderwijs

De eerste in een reeks van 5 webinars over werken aan groen herstel vanuit publiek-private samenwerkingen...

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

Meer agendapunten »