EO

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

04 juni 2020 om 07:09 uur

“Ondanks de uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn mee geconfronteerd wordt, zijn de kansen in het veld van vermogenselektronica groot en talrijk.” Deze kansen en mogelijkheden zal professor Braham Ferreira van de UT schetsen tijdens de digitale editie van het Power Electronics event (16 t/m 18 juni).


Tijdens zijn virtuele lezing, met als werktitel ‘Power Electronics 2030: Exciting Opportunities for the Dutch Industry', duikt Ferreira vooral in de energietransitie. Volgens de professor biedt deze transitie van fossiele aandrijvingen naar elektrische vermogenselektronica flinke kansen voor Nederlandse technologiebedrijven.

 

Eerst schetst hij de groei in de elektronica voor het komende decennium: "Neem de vraag naar voedingsvermogen voor computers, laptops en smartphones. Die ligt per jaar op 2,1TW. We hebben uitgerekend dat de bijdrage van duurzame energie 2018-2030 in totaal 4TW per jaar zal zijn. Maar de echt grote getallen komen straks bij het elektrisch vervoer. Over deze periode zal dit 1500 TW worden door de grote productieaantallen en benodigde vermogens.

 

"Voor Nederlandse bedrijven zijn er diverse interessante toepassingen: elektrisch vliegen, drones, de landbouw die de stap maakt van diesel naar elektrisch. Maar denk ook aan de binnenvaart en het vervoer van containers. Er zullen meer op maat gemaakte oplossingen nodig zijn. Daar liggen de kansen voor ons."

 

Ferreira gaat tijdens zijn lezing ook in op de ontwikkeling van batterijen - "Batterijen worden de meest voorkomende bron en belasting van vermogenselektronicasystemen" - en wide bandgap halfgeleiders, de nieuwe vermogenstransistoren waarmee het rendement naar 99% gaat. In duurzame energiesystemen worden batterijen met pv-technologie gecombineerd. Beide zijn exponentiële technologieën volgens de professor: "De prijzen gaan snel naar beneden en de performance wordt steeds beter."

 

Ondanks deze technologische ontwikkelingen wil Ferreira benadrukken dat nieuwe systemen een hoge mate van betrouwbaarheid moeten hebben, een facet dat volgens de professor door mensen in de micro-elektronica wel eens wordt onderschat. En hoewel Nederland niet de schaalgrootte heeft ten opzichte van de elektronicaproductie in Azië, en er minder harde onderlinge concurrentie is, kan in de ogen van Ferreira ons land vooral profiteren van nicheproducten in de markt van vermogenselektronica.

 

Meer informatie en inschrijven

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

Een onverwachte uitkomst van de Covid-19-pandemie is een vermindering van de luchtverontreiniging. In sommige steden in China lagen de sterftecijfers gedurende de lock-down zelfs lager dan ervoor: wetenschappers…

Veel energie te besparen bij CO2-afvang

Veel energie te besparen bij CO2-afvang

Een onderzoeksgroep aan de Nagoya University heeft een technologie ontwikkeld die de energie die wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) op te vangen uit faciliteiten zoals thermische centrales drastisch kan besparen.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »