EO

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

04 juni 2020 om 07:09 uur

“Ondanks de uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn mee geconfronteerd wordt, zijn de kansen in het veld van vermogenselektronica groot en talrijk.” Deze kansen en mogelijkheden zal professor Braham Ferreira van de UT schetsen tijdens de digitale editie van het Power Electronics event (16 t/m 18 juni).


Tijdens zijn virtuele lezing, met als werktitel ‘Power Electronics 2030: Exciting Opportunities for the Dutch Industry', duikt Ferreira vooral in de energietransitie. Volgens de professor biedt deze transitie van fossiele aandrijvingen naar elektrische vermogenselektronica flinke kansen voor Nederlandse technologiebedrijven.

 

Eerst schetst hij de groei in de elektronica voor het komende decennium: "Neem de vraag naar voedingsvermogen voor computers, laptops en smartphones. Die ligt per jaar op 2,1TW. We hebben uitgerekend dat de bijdrage van duurzame energie 2018-2030 in totaal 4TW per jaar zal zijn. Maar de echt grote getallen komen straks bij het elektrisch vervoer. Over deze periode zal dit 1500 TW worden door de grote productieaantallen en benodigde vermogens.

 

"Voor Nederlandse bedrijven zijn er diverse interessante toepassingen: elektrisch vliegen, drones, de landbouw die de stap maakt van diesel naar elektrisch. Maar denk ook aan de binnenvaart en het vervoer van containers. Er zullen meer op maat gemaakte oplossingen nodig zijn. Daar liggen de kansen voor ons."

 

Ferreira gaat tijdens zijn lezing ook in op de ontwikkeling van batterijen - "Batterijen worden de meest voorkomende bron en belasting van vermogenselektronicasystemen" - en wide bandgap halfgeleiders, de nieuwe vermogenstransistoren waarmee het rendement naar 99% gaat. In duurzame energiesystemen worden batterijen met pv-technologie gecombineerd. Beide zijn exponentiële technologieën volgens de professor: "De prijzen gaan snel naar beneden en de performance wordt steeds beter."

 

Ondanks deze technologische ontwikkelingen wil Ferreira benadrukken dat nieuwe systemen een hoge mate van betrouwbaarheid moeten hebben, een facet dat volgens de professor door mensen in de micro-elektronica wel eens wordt onderschat. En hoewel Nederland niet de schaalgrootte heeft ten opzichte van de elektronicaproductie in Azië, en er minder harde onderlinge concurrentie is, kan in de ogen van Ferreira ons land vooral profiteren van nicheproducten in de markt van vermogenselektronica.

 

Meer informatie en inschrijven

 

Gerelateerd nieuws

Studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen

James Dyson Award voor audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen (video)

Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in…

3D-printen van een miniatuur magnetische pomp

Miniatuur magnetische pomp toont de ware kracht van 3D-printen

Een miniatuurpomp - compact, ventielloos en magnetisch bediend - toont de brede mogelijkheden van apparaten die zijn vervaardigd door middel van 3D-printen.

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne- en drukenergie

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne-energie en druk (video)

Wetenschappers van de TU Delft en de Northwestern University hebben een experimentele GameBoy ontwikkeld die eindeloos draait op zonne-energie en de energie die wordt opgewekt bij het indrukken van de knoppen. Een stap…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »