EO

Haaien, roggen en stroomkabels: een goede match of juist niet?

03 juni 2020 om 13:56 uur

Ampullen van Lorenzini maken haaien en roggen gevoelig voor elektromagnetische straling. Hier: de ampullen bij een rog.

Als het lukt met de financiering start er dit jaar nog een promotieonderzoek naar de effecten van elektromagnetische velden van kabels in offshore windparken op het gedrag van haaien en roggen. Schrikken de elektromagnetische velden de dieren af, of trekken ze ze wellicht juist aan? En wat moet de industrie daarmee?


Initiatiefnemer Annemiek Hermans van Witteveen+Bos heeft een voorliefde voor roggen en haaien. Door haar werk stuitte ze op een grote kennisleemte op het gebied van elektromagnetische velden (EMF's) rond de stroomkabels in windmolenparken op de Noordzee en de kabels die de stroom aan land brengen. Ze nam het initiatief voor een onderzoek, dat nu wellicht een vervolg krijgt.

 

Roggen en haaien hebben een extra zintuig, de ampullen van Lorenzini, waarmee ze elektromagnetische velden waarnemen. Ze gebruiken het voor navigatie en om hun prooi te vinden, want elk organisme genereert een eigen elektrisch veld. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld platvissen opsporen onder het zand.

 

Magnetische velden laten zich niet tegenhouden door een kabel te isoleren. Bovendien ontstaan er door stroming of beweging van dieren over de stroomkabels geïnduceerde elektrische velden. De omvang van het elektromagnetische veld is afhankelijk van de stroomsterkte die door de kabels loopt.

 

Als je de effecten van EMF's in windparken wilt verminderen, kun je de configuratie van de kabels aanpassen, de kabel anders ontwerpen, of hem dieper begraven waardoor de afstand tot het EMF groter wordt. Je kunt de kabels ook anders oriënteren. Bijvoorbeeld in een kabelstraat, waar alle kabels worden gebundeld zodat er minder verspreide contactpunten zijn. "Maar de hamvraag die daaraan voorafgaat is: is het überhaupt nodig? En als het nodig is: hoe kunnen we de maatregelen zo kosteneffectief mogelijk uitvoeren."

 

Over het onderzoek

Hermans wil de dosis-effectrelatie van elektrische magnetische velden op haaien en roggen vaststellen. Daarnaast wil ze onderzoeken of er verschillen te zien zijn tussen de aanwezigheid en diversiteit van roggen en haaien in windmolenparken ten opzichte van het gebied daarbuiten. Ten slotte wil ze, samen met de industrie, mitigerende maatregelen in kaart brengen om de EMF's te verminderen. Ze denkt daarbij aan maatregelen die goed passen binnen de huidige werkmethodes en die bovendien kosten-efficiënt zijn.

 

"Ons vijfjarige onderzoek is feitelijk een drietrapsracket: eerst meten we de EMF's van windparken op de Noordzee. Die gemeten veldsterktes simuleren we vervolgens in het laboratorium om te kijken hoe ze het gedrag van haaien en roggen beïnvloeden. Vervolgens testen we de laboratoriumbevindingen weer in het veld. Dat laatste gebeurt met BRUV's (Baited Remote Underwater Videosystems)."

 

Het onderzoek gaat specifiek over ons deel van de Noordzee, met de soorten die daar voorkomen en de windparken die daar gebouwd worden. Specifiek voor de zuidelijke Noordzee zijn bijvoorbeeld de stekelrog en de gevlekte gladde haai. Hermans wil een non-invasieve methodiek gebruiken (zonder zenders). "We kijken dus alleen naar het gedrag van de haaien en roggen." Ook wil ze kijken naar de verschillende leeftijdscategorieën. "Eerder (buitenlands) onderzoek is alleen gericht op volwassen dieren, maar er is aanleiding om te denken dat jongere en kleinere roggen en haaien meer last zullen hebben van de EMF's. Anderzijds kan het ook zijn dat windparken dus een kraamkamerfunctie krijgen. Of dat er meer en andere soorten voorkomen in een windpark dan daarbuiten."

elasmo 

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

In Bilbao is een universeel model ontwikkeld dat kan voorspellen hoe de aantallen topologische defecten zich verdelen in een uit-evenwicht systeem. De resultaten zijn te gebruiken in kwantumcomputers en bij onderzoek…

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »