Amerika 3D-print reactorkern “(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

Het doel is om nieuwe, geavanceerde materialen te introduceren en gebruik te maken van geïntegreerde sensoren en bedieningselementen. Dit moet leiden tot een geoptimaliseerd, efficiënt systeem dat de kosten sterk verlaagt, en de potentie heeft om een nieuw pad te bepalen op het gebied van ontwerp, fabricage, vergunningverlening en exploitatie van reactoren.

Het hele proces om tot een geprinte reactorkern te komen, heeft de onderzoekers slechts 3 maanden gekost. Programma directeur Kurt Terrani: "Dit is een fundamentele inspanning die de sluizen kan openen voor snelle innovatie voor de nucleaire sector."

Onderzoekers gaan zich nu richten op het verfijnen van het geselecteerde ontwerp en de processen die zorgen voor een optimaal en betrouwbaar energiesysteem. Monitoringtechnologieën beoordelen voortdurend het fabricageproces en bieden live datastromen die realtime kwaliteitschecks mogelijk maken van het geprinte materiaal en een prestatieanalyse door AI. De geprinte componenten worden uitgebreid getest om de prestaties van te beoordelen en verbanden te leggen tussen het gedrag van elk uniek onderdeel en de live productiegegevens.

Terrani: "Door te 3D-printen, kunnen we technologieën en materialen gebruiken waar de nucleaire gemeenschap de afgelopen decennia niet op heeft kunnen inspelen. Dit omvat sensoren voor bijna autonome controle en een bibliotheek met gegevens en een nieuwe en versnelde kwalificatiebenadering die de hele nucleaire gemeenschap ten goede zal komen."