EO

Radboud gaat Magnetic Resonance Research Centre upgraden

02 juni 2020 om 12:58 uur

Het Magnetic Resonance Research Centre (NMR-lab) van de Radboud Universiteit ontvangt een flinke investering uit het Nationale Roadmap programma voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Het Nijmeegse lab maakt deel uit van uNMR-NL Grid, waar in total 17,9 miljoen euro naar toe gaat


Kernspinresonantie (NMR) en imaging (MRI) gebruiken magnetische eigenschappen van atoomkernen om structuur en dynamica van moleculen in materialen en levende organismen te bestuderen. Met de nieuwe toekenning wordt de nationale uNMR-NL faciliteit uitgebouwd tot een uniek netwerk van NMR faciliteiten met nieuwe instrumenten en upgrades door heel Nederland om de toegankelijkheid en uitwisseling van expertise tussen de deelnemende groepen te versterken.


De magneten voor NMR onderzoek zijn persistente supergeleidende magneten. Op basis van de beschikbare supergeleidende draadtechnologie waren magneetvelden tot 23.4 T mogelijk. Door gebruik te maken van HTS draadtechnologie is het recent mogelijk geworden dit te verhogen tot 28.2 T. Zo'n systeem zal volgend jaar in Nederland worden geïnstalleerd.


Naast nieuwe magneettechnologie zijn er ook relevante ontwikkelingen in de radiofrequent technologie, die het enerzijds mogelijk maakt om ingewikkelde rf-pulssequenties te genereren met accurate controle over frequentiefase en -amplitude en anderzijds om rf-signalen te detecteren over een grote bandbreedte met een groot dynamisch bereik.


Het uNMR-NL consortium is daarmee in staat om academisch en industrieel natuurwetenschappelijk onderzoek over de volle breedte te ondersteunen, van het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen, verbeteren van voedselproductie en -kwaliteit, tot de ontwikkeling van nieuwe materialen voor energie-opslag en - conversie.

 

Uniek in de wereld

Het consortium uNMR-NL bestaat uit onderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden, het privaat-publieke samenwerkings¬verband Coast en geassocieerde leden van de medische centra in Utrecht, Amsterdam, Leiden en Nijmegen. Coordinator Marc Baldus (Universiteit Utrecht): "Dit is denk ik de eerste keer in de wereld dat een heel land zo'n coherent en wijdverbreid plan heeft gemaakt om het nationale NMR/MRI-onderzoek te coördineren om de output en het gebruik voor de Nederlandse samenleving en daarbuiten te maximaliseren."

 

Nijmeegs NMR-lab

In Nijmegen ligt de nadruk op materialenonderzoek. Het Magnetic Resonance Research Centre van de Radboud Universiteit functioneert al langer als Solid-state NMR facility for Avanced Materials Research die nu wordt geïntegreerd in de uNMR-NL faciliteiten. Deze subsidie betekent dat Nijmegen met de huisvesting van de uNMR-NL 950 MHz spectrometer een kernfaciliteit wordt. Daarnaast zullen de bestaande hoogveld vastestof NMR spectrometers van nieuwe consoles worden voorzien. Tenslotte komen nieuwe meetkoppen voor materialenonderzoek beschikbaar, maar ook een hooggevoelige ‘cryoprobe' voor preklinische imaging (MRI) in het Radboudumc.

 

Uitbreiding mogelijkheden voor onderzoekers en derden

Dit alles zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de NMR-meetcapaciteit voor academische en industriële gebruikers, de toepassingsmogelijkheden van de NMR worden ook aanzienlijk verbreed. Ook betekent deze subsidie een impuls voor het Radboud-onderzoek dat naast de toepassingen in het materialenonderzoek en de analyse van complexe mengsels gericht is op het ontwikkelen van nieuwe meetmethoden om de gevoeligheid en informatie-inhoud van NMR-spectra verder te vergroten om de grenzen van de toepasbaarheid nog verder te verleggen.

 

Zonnecellen, batterijen, bloedmonsters...

Arno Kentgens, hoogleraar Magnetic Resonance Research, legt uit dat het NMR-werk dat in het lab gedaan wordt erg breed is. "Denk onder meer aan onderzoek naar materialen voor energieopslag en energieconversie, zoals in zonnecellen en batterijen. We ontwikkelen daarvoor meetkoppen waarmee we kunnen bestuderen hoe die materialen zich in de praktijk gedragen, bijvoorbeeld wat er gebeurt in fotovoltaïsche materialen als ze worden belicht of welke processen plaatsvinden in een batterij gedurende het laden en ontladen. Dit geeft meer inzicht in wat er mis kan gaan en tot kortsluiting of brand in een batterij kan leiden. Met name vaste elektrolyten met een goede lithium-iongeleiding staan in de belangstelling, waarmee lichtere en veiligere vaste stof batterijen zouden kunnen worden gemaakt. Tenslotte wordt aan de miniaturisering van de rf-meetkoppen gewerkt waarmee het mogelijk wordt minieme monsterhoeveelheden van tientallen nanoliters te analyseren. Gecombineerd met scheidingsmethoden en hyperpolarisatietechnieken proberen we zo methoden te ontwikkelen om bijvoorbeeld bloedmonsters te analyseren tot op zo'n verfijnd niveau dat lage concentraties van metabolieten kunnen worden geïdentificeerd die bruikbare informatie opleveren over onderliggende aandoeningen"

 

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Bewolkte dagen leveren grootste pieken zonne-energie

Bewolkte dagen leveren grootste pieken zonne-energie

Bewolkte dagen leveren stroompieken die twintig procent groter kunnen zijn dan bij een strakblauwe lucht. Dat blijkt uit een studie van WUR, Liander en andere partijen naar de impact van zonne-energie op het…

Waarom planten groen zijn

Wat de zonnecel kan leren van de plant

Een internationaal team van onderzoekers heeft een model geformuleerd dat een algemene eigenschap reproduceert van light harvesting (licht oogsten), zoals waargenomen voor vele fotosynthetische organismen. De kennis kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »