EO

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

03 juni 2020 om 14:03 uur

Vier concrete toepassingen zijn gedefinieerd door Damen Shipyards, Omron, Additive Industries en VTEC. Foto: Damen Shipyards

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit algoritmen en methoden, voor industriële toepassingen.


Jads is een alliantie tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University (TiU) op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Data Science. Het multidisciplinaire instituut heeft een opleidings- en onderzoeksdoelstelling en de missie om bedrijven te helpen bij de transformatie naar data-gedreven besluitvormingsprocessen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de AI instituten van TU/e (EAISI) en TiU (Mind Labs).

 

De ontwikkeling wordt door NWO gefinancierd in het project Certification of production process quality through Artificial Intelligence (Certif-AI) dat op 1 september 2020 van start gaat.

 

Het doel van het project is om de grote hoeveelheid data die door machines en in productieprocessen wordt gegenereerd te gebruiken om processen te certificeren, de kwaliteit van producten te verbeteren en problemen te diagnosticeren. Voor de industriële eindgebruikers betekent dit minder fouten in de productie en dus lagere kosten of een grotere betrouwbaarheid van het proces en dus een beter product of service.

 

Het project is niet alleen academisch vernieuwend door het toepassen van AI-technieken op real-time sensordata, maar ook leveren Jads en consortiumpartners een bijdrage aan het inzetten van AI voor concrete industriële toepassingen.

 

Implementatie bij industriële partners

De AI-toolkit zal door een onderzoeksteam van Jads en Hogeschool Utrecht worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Vier concrete toepassingen zijn gedefinieerd door Damen Shipyards, Omron, Additive Industries en VTEC. Sioux Mathware, BrightCape en UNIT040 helpen bij de implementatie van de toolkit, samen met Hogeschool Utrecht en praktische onderzoekers van Jads.

Tim Foreman van Omron: "De Omron IPC is een Build-to-Order product en kent duizenden varianten. Met Certif-AI automatiseren en integreren we het validatieproces van nieuwe varianten in het normale productieproces om zo de levertijd van nieuwe varianten significant te verkorten."

Jasper Schuringa van Damen Shipyards: "Damen ziet veel potentie in het project. Een meer datagedreven aanpak in operationele processen is een strategisch speerpunt voor Damen en maakt het mogelijk voor ons om inzichten te creëren die voorheen niet mogelijk waren. Deze inzichten bieden optimalisatiekansen maar genereren ook additionele waarde."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter…

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »