‘A great step for humanity…’

Elon Musk heeft weer eens geschiedenis geschreven. Afgelopen zaterdag schoot SpaceX als eerste commerciële bedrijf een bemande raket de ruimte in. Zondag aan het eind van de dag (Nederlandse tijd) dreven astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken bij het ISS binnen.

Musk ziet een beschaving op Mars voor zich en daarna wellicht een "multiplanetair leven met een basis op de maan". In de commerciële ruimterace heeft hij Richard Branson verslagen, die een bedrijfje in het ruimtetoerisme wil opzetten. De eerste bewoners van Mars, komen daar overigens wellicht Musks Roadster tegen, die daar dan al een tijdje rondjes vliegt.

Behnken en Hurley werden afgeschoten in het Dragon-ruimtevaartuig met een Falcon 9 herbruikbare, tweetrapsraket. Falcon 9 is ‘s werelds eerste herbruikbare raket van de ruimteklasse. Het lukt tot nu toe echter niet altijd om de delen heelhuids terug te krijgen…

De Dragon kan tot 7 passagiers vervoeren van en naar het ISS en verder. Het ruimtevaartuig is uitgerust met 16 Draco-stuwraketten. Elke Draco kan 90 pond kracht genereren in het vacuüm van de ruimte. De capsule zelf is 8,1 meter hoog en heeft een diameter van 4 meter. De raket kan 6000 kilo payload meenemen de ruimte in en 3000 weer terug.

SpaceX doet op Twitter uitgebreid verslag van de gebeurtenissen. Bekijk hier hun timeline.