EO

HvA en CWI starten lectoraat Applied Quantum Computing

26 mei 2020 om 13:35 uur

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) starten samen het lectoraat Applied Quantum Computing dat een verbinding legt tussen fundamenteel onderzoek en praktische problemen. Op basis van de opgedane kennis wordt nieuw onderwijs ontwikkeld. De HvA heeft Marten Teitsma benoemd tot bijzonder lector.


Om in Nederland wetenschap en innovatie van kwantumtechnologie te versnellen, werken kennisinstellingen, bedrijven en overheid samen in de Quantum Delta Nederland (QDNL). QuSoft, een samenwerking tussen CWI en de Universiteit van Amsterdam, speelt hierin een rol als onderzoekscentrum waar funderend onderzoek wordt gedaan naar algoritmen, protocollen en software voor kwantumtechnologie.

 

De HvA is de eerste hogeschool die een lectoraat gericht op quantum computing opzet. Het betreft een ‘bijzonder lectoraat', omdat het voor een bepaalde periode wordt opgericht, afhankelijk van de financiering. Applied Quantum Computing wordt medegefinancierd door Regieorgaan SIA.

 

Mogelijke toepassingen uit het bedrijfsleven

Binnen het lectoraat zal onderzocht worden of en hoe quantum computing ingezet kan worden op verschillende toepassingsgebieden. Het onderzoek richt zich daarbij op mogelijke toepassingen van theoretische algoritmes en protocollen zoals die zijn ontwikkeld bij het CWI en QuSoft, of andere kennisinstellingen.

 

De vertaling van theorie naar implementatie gebeurt aan de hand van use cases uit het bedrijfsleve rond bijvoorbeeld fraudedetectie bij banken waarbij technieken uit de artificiële intelligentie worden gecombineerd met quantum computing algoritmes, of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen door kwantumsimulatie-algoritmes te ontwikkelen. Voor quantum sensing wordt aansluiting gezocht bij onderzoek op dat gebied van de Technische Universiteiten en bij QuSoft, waar bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar een nieuwe generatie van extreem precieze atoomklokken.

 

Aansluiting wereldwijde trend

Marten Teitsma start per 1 september 2020. Hij is gepromoveerd in de Artificiële Intelligentie en heeft veel ervaring in het onderwijs, met de ontwikkeling van onderwijs, als leidinggevende. Binnen de hogeschool heeft hij het initiatief genomen tot diverse activiteiten op het gebied van Quantum Computing. Teitsma: "Met dit bijzonder lectoraat krijgt het hbo aansluiting bij een wereldwijde ontwikkeling, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn, maar die potentieel zullen ingrijpen op vele gebieden van ons bestaan. Het hbo, met haar grote kennis op het gebied van educatie en ervaring in het doen van praktijkgericht onderzoek, is een essentiële schakel tussen wetenschap en samenleving voor het verder brengen van kwantumtechnologie."

 

Gerelateerd nieuws

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Promovendus Philipp Eisele van de Technische Universiteit Graz heeft een compacte overbrenging met intelligente sensortechnologie ontwikkeld. De nieuwe overbrenging maakt een tweemaal hogere overbrengingsverhouding…

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

In Bilbao is een universeel model ontwikkeld dat kan voorspellen hoe de aantallen topologische defecten zich verdelen in een uit-evenwicht systeem. De resultaten zijn te gebruiken in kwantumcomputers en bij onderzoek…

Miljoenen IoT-verbindingen in gevaar door kwetsbaarheden in veelgebruikte softwarebibliotheek

Miljoenen IoT-verbindingen in gevaar door kwetsbaarheden in veelgebruikte softwarebibliotheek (video)

Het JSOF-onderzoekslaboratorium heeft een reeks kwetsbaarheden ontdekt in een veel gebruikte low-level TCP / IP-softwarebibliotheek die is ontwikkeld door Treck. Fabrikanten gebruiken deze bibliotheek om hun apparaten…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »