EO

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

27 mei 2020 om 11:11 uur

Lightyear heeft een overeenkomst getekend met DSM om samen het unieke zonnedak van de Lightyear-auto te gaan verkopen voor op andere elektrische voertuigen, waaronder auto's, bestelwagens en bussen.


Met een zonnedak kan een elektrische auto verder rijden voordat hij moet opladen aan een laadpaal. De integratie van een zonnedak zal naar verwachting een goede investering zijn in meerdere EV-marktsegmenten. De bedrijven starten met een aantal proefprojecten in de auto- en openbaarvervoersector.

 

Technologie ontwikkeld voor Lightyear One

De zonneceltechnologie is in eerste instantie ontwikkeld voor de elektrische auto Lightyear One, die bij lancering in 2021 een WLTP-bereik heeft van 725 km. Met vijf vierkante meter geïntegreerde zonnecellen, beschermd door dubbel gebogen en supersterk veiligheidsglas, vangt het zonnedak continu zonlicht op, of de auto nu beweegt of stilstaat. Het resultaat is dat in geoptimaliseerde voertuigen en het juiste zonneklimaat, het zonnedak genoeg energie kan leveren om gemiddeld 70-90% van de jaarlijkse kilometerstand af te leggen.

 

Integraal onderdeel van het zonnedak is de geleidende achterplaat van DSM. Deze plaat maakt dat alle aansluitingen van de zonnecellen op de achterkant van het zonnepaneel kunnen worden geplaatst, waardoor elke beschikbare centimeter aan de voorkant van de module beschikbaar is om zonlicht op te vangen. De vermindering van elektrische verliezen (cel-naar-module) levert niet alleen een toename van 3% van het vermogen op; het heeft als bijkomend voordeel dat het bijdraagt aan een meer stijlvol zonnedak met een esthetische aantrekkingskracht.

 

Pascal de Sain, Vice President DSM Advanced Solar: "Door onze samenwerking met Lightyear te intensiveren, creëren we een nieuwe markt voor 'verliesvrije' krachtige back-contacttechnologie - met het potentieel om het gezicht van schone mobiliteit te veranderen en een grote impact op klimaatverandering. We kijken ernaar uit om deze samenwerking meer dan een decennium van markt- en wetenschappelijk leiderschap in zonne-energie te brengen. Ons doel is simpel; om schone, zonne-energie voor iedereen een realiteit te maken. "

 

Martijn Lammers, Head of Strategy en medeoprichter van Lightyear: "We willen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop mensen reizen. Door de toegankelijkheid van onze zonnetechnologie op te schalen via onze samenwerking met DSM, kunnen we de massale acceptatie van elektrische voertuigen versnellen door ze op zonne-energie te laten rijden. "

 

Gerelateerd nieuws

Opnieuw Nederlandse finalist European Inventor Award

Nederlandse uitvinder stabiele loopplank in finale European Inventor Award (video)

De Nederlandse ingenieur, ondernemer en uitvinder Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021. Hij is een van de finalisten in de categorie Industrie. Dat maakte het Europees Octrooibureau (EOB…

Eerste bewoner 3D-betongeprint huis in Eindhoven krijgt de sleutel

Eerste 3D-betongeprint huis in gebruik in Eindhoven (video)

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft 30 april de sleutel gekregen. Het Eindhovense huis kent een geheel eigen vormgeving, dankzij uitgebreide R&D om de vormvrijheid van…

Overheid en bedrijfsleven investeren 58 miljoen in CO?-vermindering industrie

Overheid en bedrijfsleven investeren 58 miljoen in CO₂-vermindering industrie

Verschillende organisaties werken in 9 samenwerkingsverbanden aan innovaties om de CO₂-uitstoot te verminderen in de industrie met subsidie van de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Ze…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 mei 2021

Webinar KNAW: Techniek in je mobiele telefoon

Hoe krijg je al die techniek in een steeds dunner apparaat?

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »