EO

Robot helpt bij inspectie lasnaden

19 mei 2020 om 13:09 uur

De positie van door de gebruiker geïdentificeerde lasnaaddefecten is te bepalen door een combinatie van vingertracking en 3D-naadtracking. (Foto: Fraunhofer HHI)

Het gebruik van mens-robot samenwerking kan voordelen opleveren voor de inspectie van lasnaden in de automobielindustrie. Het Fraunhofer HHI wil dit in een gezamenlijk project met Volkswagen AG demonstreren.


Het Fraunhofer instituut heeft een systeem ontwikkeld voor contactloze interactie tussen robot en mens. De robot presenteert het onderdeel in een ergonomische positie voor de medewerker om een eenvoudige inspectie van lasnaden mogelijk te maken.

 

Overbelasting

Vlekkeloze lasnaden zijn een kritisch kwaliteitscriterium in de autotechniek. Het inspectieproces is echter decennialang onveranderd gebleven. Daarvoor moet elk onderdeel handmatig worden vastgezet in een roterende klem, zodat het vanuit alle hoeken kan worden geïnspecteerd. De medewerker moet daarbij vaak onergonomische posities innemen, wat kan leiden tot overbelasting of blessures. Bovendien wordt voor deze complexe procedure slechts een korte tijd uitgetrokken, wat een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van de inspectie. Ook zijn de medewerkers vrij om de inspectie op hun eigen manier uit te voeren. Dit leidt onvermijdelijk tot een niet-gestandaardiseerde procedure. Het is moeilijker om systematisch gebreken te herkennen op basis van de waarnemingen van verschillende inspecteurs. Bovendien worden dergelijke gebreken vaak niet geregistreerd of moeten ze moeizaam via toetsenbord en muis in een apart systeem worden ingevoerd.

Veiligheid

In de toekomst zal het inspectieproces interactief zijn. Robots houden de zware onderdelen vast en manoeuvreren ze in een positie zodat medewerkers deze op een ergonomische manier kunnen inspecteren. Zulke robots hebben dan minstens zes assen en kunnen een onderdeel in alle mogelijke richtingen bewegen, draaien en kantelen. De robot haalt automatisch een onderdeel uit de lijn en biedt deze ter inspectie aan. De medewerker communiceert met de robot door middel van expliciete en impliciete gebaren. Op basis van de positie en gebaren van de medewerker berekent de software de benodigde beweging van de robotarm en brengt zo het onderdeel in de gewenste positie. Dit zorgt ook voor de veiligheid van de gebruiker. Wanneer de medewerker bijvoorbeeld niet meer direct naar het onderdeel kijkt, stopt de software uit voorzorg de robotarm. Zo kunnen medewerkers hun aandacht richten op het opsporen van defecten en zullen daardoor minder defecten over het hoofd zien.

 Robot helpt bij inspectie lasnaden

Een extra op-handgebaren-gebaseerde gebruikersinterface wordt op het onderdeel/werkbank geprojecteerd. Hiermee is de robot en de inspectieprocedure aan te sturen.(foto: Fraunhofer HHI) 

 

Meer informatie: https://www.hhi.fraunhofer.de/en/press-media/news/2020/fraunhofer-hhi-enables-smooth-collaboration-between-humans-and-robots.html

 

Gerelateerd nieuws

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

Hage Speciaal Machinebouw en Hage3D hebben een drukgestuurde ventilator voor noodsituaties ontwikkeld, met de moderne besturingstechnologie van Sigmatek. De Hage Respirator heeft met succes alle testfasen afgerond en is…

Een smeerbare tussenlaag kan solid-state batterijen stabieler maken

Smeerbare tussenlaag maakt solid-state batterijen stabieler

Een tussenlaag van een smeerbaar, boterachtig materiaal, helpt de dichtheid van solid-state batterijen tienvoudig te verbeteren, terwijl het ook de prestaties en veiligheid verhoogt. Dat stellen wetenschappers van…

Coherente Lidar op lange afstand versnellen

Coherente Lidar op lange afstand versnellen

Onderzoekers van EPFL hebben een nieuwe manier gevonden om Lidar-motoren te versnellen door fotonische circuits te gebruiken. Moderne 3D Lidar-sensoren combineren een hoge laterale / verticale en radiale resolutie. Ze…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »