EO

Robot helpt bij inspectie lasnaden

19 mei 2020 om 13:09 uur

De positie van door de gebruiker geïdentificeerde lasnaaddefecten is te bepalen door een combinatie van vingertracking en 3D-naadtracking. (Foto: Fraunhofer HHI)

Het gebruik van mens-robot samenwerking kan voordelen opleveren voor de inspectie van lasnaden in de automobielindustrie. Het Fraunhofer HHI wil dit in een gezamenlijk project met Volkswagen AG demonstreren.


Het Fraunhofer instituut heeft een systeem ontwikkeld voor contactloze interactie tussen robot en mens. De robot presenteert het onderdeel in een ergonomische positie voor de medewerker om een eenvoudige inspectie van lasnaden mogelijk te maken.

 

Overbelasting

Vlekkeloze lasnaden zijn een kritisch kwaliteitscriterium in de autotechniek. Het inspectieproces is echter decennialang onveranderd gebleven. Daarvoor moet elk onderdeel handmatig worden vastgezet in een roterende klem, zodat het vanuit alle hoeken kan worden geïnspecteerd. De medewerker moet daarbij vaak onergonomische posities innemen, wat kan leiden tot overbelasting of blessures. Bovendien wordt voor deze complexe procedure slechts een korte tijd uitgetrokken, wat een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van de inspectie. Ook zijn de medewerkers vrij om de inspectie op hun eigen manier uit te voeren. Dit leidt onvermijdelijk tot een niet-gestandaardiseerde procedure. Het is moeilijker om systematisch gebreken te herkennen op basis van de waarnemingen van verschillende inspecteurs. Bovendien worden dergelijke gebreken vaak niet geregistreerd of moeten ze moeizaam via toetsenbord en muis in een apart systeem worden ingevoerd.

Veiligheid

In de toekomst zal het inspectieproces interactief zijn. Robots houden de zware onderdelen vast en manoeuvreren ze in een positie zodat medewerkers deze op een ergonomische manier kunnen inspecteren. Zulke robots hebben dan minstens zes assen en kunnen een onderdeel in alle mogelijke richtingen bewegen, draaien en kantelen. De robot haalt automatisch een onderdeel uit de lijn en biedt deze ter inspectie aan. De medewerker communiceert met de robot door middel van expliciete en impliciete gebaren. Op basis van de positie en gebaren van de medewerker berekent de software de benodigde beweging van de robotarm en brengt zo het onderdeel in de gewenste positie. Dit zorgt ook voor de veiligheid van de gebruiker. Wanneer de medewerker bijvoorbeeld niet meer direct naar het onderdeel kijkt, stopt de software uit voorzorg de robotarm. Zo kunnen medewerkers hun aandacht richten op het opsporen van defecten en zullen daardoor minder defecten over het hoofd zien.

 Robot helpt bij inspectie lasnaden

Een extra op-handgebaren-gebaseerde gebruikersinterface wordt op het onderdeel/werkbank geprojecteerd. Hiermee is de robot en de inspectieprocedure aan te sturen.(foto: Fraunhofer HHI) 

 

Meer informatie: https://www.hhi.fraunhofer.de/en/press-media/news/2020/fraunhofer-hhi-enables-smooth-collaboration-between-humans-and-robots.html

 

Gerelateerd nieuws

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Hoe handig zou het zijn als een scheur in onze broek zich net zo gemakkelijk zou herstellen als een snee in ons been? Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar het is wellicht dichterbij dan we denken.…

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

NASA lanceerde op 30 juli de Mars 2020 Perseverance rover, die naar verwachting februari 2021 zal landen op Mars. De rover brengt materialen en technologie naar de planeet om bezoek van mensen in de toekomst mogelijk te…

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

De kwantumcomputers van de toekomst vormen dankzij hun extreem grote rekenkracht een bedreiging voor de veiligheid van ons internet. Het toonaangevende Amerikaanse Nist-instituut heeft daarom onderzoekers uitgenodigd om…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »