EO

Groeischuim voor het 3D printen van grote objecten (video)

18 mei 2020 om 14:34 uur

Het is een frustrerende beperking van 3D printen: de te printen objecten moeten kleiner zijn dan de machine die ze maakt. Enorme machines voor het printen van grote onderdelen zijn onpraktisch, omdat ze te veel ruimte in beslag nemen en te veel tijd bij het printen. Nu is er een nieuw materiaal om kleine objecten te printen die bij verwarming groeien. Het schuim zou toepassingen kunnen vinden in de architectuur, lucht- en ruimtevaart en de biogeneeskunde.


Het onderzoek is gepubliceerd in ACS Applied Materials & Interfaces.

 

 Stereolithografie creëert objecten door opeenvolgende lagen van lichtgevoelige harsen bloot te stellen aan lichtpatronen, die het polymeer in de gewenste vorm uitharden. Grote objecten kunnen worden gemaakt met gespecialiseerde stereolithografiemachines, maar ze worden meestal gemaakt door kleinere 3D-geprinte onderdelen aan elkaar te bevestigen. David Wirth en Jonathan Pokorski van de Universiteit van Californië, San Diego wilden een groeihars ontwikkelen waarmee grote objecten met een goedkope, commercieel verkrijgbare 3D-printer kunnen worden geprint.

 

De onderzoekers hebben veel verschillende harsrecepten getest om er een te vinden die hen in staat stelde een object te printen dat, wanneer het aan hitte werd blootgesteld, zich uitbreidde tot een groter formaat. Ze gebruikten de recepten om een holle, gerasterde bol te 3D-printen. Het verwarmen van de bol in een oven zorgt dat een vluchtige component van de hars als gas naar buiten borrelt. Hierdoor ontstaat een poreus, piepschuimachtig materiaal dat tot 40 keer gromeer volume heeft dan het oorspronkelijke object.

 

Met deze methode heeft het team ook vele andere vormen in 3D geprint, waaronder een boot, die ongeveer 20 keer meer gewicht kon dragen na zijn groei en een windturbine die een kleine hoeveelheid elektriciteit kon produceren op zijn grotere formaat. Hoewel het nieuwe materiaal niet zo sterk is als piepschuim, zou het ooit kunnen worden gebruikt voor demping, draagvleugelboten, drijfvermogenshulpmiddelen of zelfs uitbreidbare habitats voor astronauten, menen de onderzoekers.

 

 

Gerelateerd nieuws

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator ontwikkeld die 20 Covid-19-patiënten tegelijk kan beademen. De in te ademen lucht wordt gedesinfecteerd met UV-licht.

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) hebben een multilevel antimicrobiële polymeer coating ontwikkeld (MAP-1) die effectief is in het doden van virussen, bacteriën en zelfs…

Robot help bij inspectie lasnaden

Robot helpt bij inspectie lasnaden

Het gebruik van mens-robot samenwerking kan voordelen opleveren voor de inspectie van lasnaden in de automobielindustrie. Het Fraunhofer HHI wil dit in een gezamenlijk project met Volkswagen AG demonstreren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »