EO

TU Delft leidt Europees project rond membraanloze redox flow-batterijen

18 mei 2020 om 08:38 uur -

TU Delft leidt Europees project rond membraanloze redox flow-batterijen

De EU heeft recentelijk 4 miljoen euro toegekend aan het Melody-consortium, voor de ontwikkeling van goedkope, innovatieve batterijen voor grootschalige energieopslag, als onderdeel van het Horizon 2020-programma 'Advanced Redox Flow Batteries for stationary energy storage'. Melody streeft naar de ontwikkeling van een duurzame redox-batterijtechnologie die de kosten van elektriciteitsopslag effectief kan verlagen ter ondersteuning van grootschalige, wereldwijde inzet.

Het consortium bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen (Elestor, PV3 Technologies, Vertech), de industrie (Shell) en academische leiders (TU Delft, Technion, Universiteit van Exeter, ETH Zürich), met coördinatiesteun van Hezelburcht. Het samenwerkingsproject is in januari van start gegaan en zal 4 jaar duren.

 

Het wereldwijde energiesysteem maakt een revolutie door. Door steeds meer intermitterende opwekking is het voor de deskundigen uit de industrie duidelijk geworden dat er wereldwijd vraag is naar effectieve en economisch haalbare energieopslag. Aangezien de vraag naar duurzame energie zoals wind- en zonne-energie iets mondiaals is geworden, zal de vraag naar opslag wereldwijd spelen, wat enorme mogelijkheden biedt voor die bedrijven en landen die kunnen innoveren en nieuwe soorten opslag in batterijen kunnen leveren.

 

Economisch levensvatbaar

De grootschalige introductie van redox flow-batterijen op de markt wordt belemmerd door uiteenlopende factoren - materiaalkosten, beperkte levensduur van de katalysator, kosten van het membraan, complexiteit van het systeem en veiligheidskwesties. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkeling van een economisch levensvatbaar en duurzaam opslagsysteem voor redox-flow-batterijen (RFB). Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hanteert MELODY een unieke drievoudige kostenreductiestrategie:

  • Een membraanloos redox flow batterijconcept;
  • Het gebruik van het volop aanwezig zijnde waterstof en broom;
  • Een vereenvoudigd systeemontwerp.

 

Innovatie stimuleren

Projectleider David Vermaas: "We zien een enorme toename van de vraag naar energieopslagtechnologie, maar een groot deel van de bestaande batterijtechnologie blijft duur en afhankelijk van zeldzame metalen. Het Melody-project zal innovatie op het gebied van redox flow batteries stimuleren door gebruik te maken van het membraanloze concept voor de veelbelovende H2-Br2-chemie, dat de kosten zal drukken en de afhankelijkheid van zeldzame en dure materialen zal verminderen. Dit project biedt een grote kans voor universiteiten en bedrijven in de EU om de koolstofarme energietransitie te stimuleren en een enorme nieuwe markt en de nieuwe banen die daarmee gepaard gaan te bedienen."

 

Gerelateerd nieuws

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

Hage Speciaal Machinebouw en Hage3D hebben een drukgestuurde ventilator voor noodsituaties ontwikkeld, met de moderne besturingstechnologie van Sigmatek. De Hage Respirator heeft met succes alle testfasen afgerond en is…

Een smeerbare tussenlaag kan solid-state batterijen stabieler maken

Smeerbare tussenlaag maakt solid-state batterijen stabieler

Een tussenlaag van een smeerbaar, boterachtig materiaal, helpt de dichtheid van solid-state batterijen tienvoudig te verbeteren, terwijl het ook de prestaties en veiligheid verhoogt. Dat stellen wetenschappers van…

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »