EO

Nieuwste elektrische Superbike heeft structurele tandwielkast en kabelvrij batterijpakket (video)

18 mei 2020 om 08:18 uur

De Apex-RS is de derde elektrische superbike gemaakt door het studententeam Electric Superbike Twente. De volledig elektrisch aangedreven race-motor beschikt over 160 pk waarmee hij sneller dan 250 km/u zal gaan. Om van 0 naar 100 km/u te acceleren, heeft de motor minder dan 3 seconden nodig. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 13.2 kWh en bestaat uit 495 cellen.


De Apex-RS is binnen acht maanden tijd is de motorfiets ontworpen en gemaakt. Tijdens de coronacrisis heeft het team de productie ondanks de maatregelen kunnen voortzetten en de superbike toch weten af te maken. Zodra het weer kan, zal hij zal het gaan opnemen tegen concurrerende studententeams van diverse universiteiten in binnen-en buitenland.

 

Electric Superbike Twente heeft met name gefocust op de veiligheid en betrouwbaarheid van het batterijpakket. Vergeleken met de superbike van het vorige jaar, is de Apex-RS 40kg lichter. Het team verwacht daardoor een enorme verbetering in de prestaties van de superbike. Het doel is om MotoGP-rondetijden te behalen binnen 4 jaar. Er wordt verwacht dat de Apex-RS-prestaties vergelijkbaar zijn met dat van de Moto2-motoren.

 

Structurele tandwielkast

Het team heeft diverse innovaties doorgevoerd. De tandwielenkast verbonden aan de elektromotor maakt nu structureel deel uit van het frame. Dit betekent dat de tandwielenkast alle krachten en schokken kan opvangen. Dit vereiste complexe simulaties en geavanceerde productietechnieken, maar leidt uiteindelijk tot een eenvoudiger en efficiënter ontwerp.

 

Kabelvrij batterijpakket

De veiligheid van het batterijpakket is ook verbeterd. De batterijcellen zijn op een nieuwe manier aan elkaar verbonden waardoor er geen kabels tussen de cellen meer nodig zijn. De 'impact resistant casing' om het batterijpakket heen vangt de klap op bij een eventuele crash.

 

Races

Het team had plannen om in Finland, op het eiland Bermuda en op Assen te gaan racen, maar deze races zijn verplaatst naar het volgende jaar. Het team is daarom druk met het plannen van races tegen teams van de TU Delft en een aantal Engelse teams aan het eind van deze zomer. Daarnaast hoopt het team mee te doen aan de OW Cup op TT Circuit Assen in september.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Robot help bij inspectie lasnaden

Robot helpt bij inspectie lasnaden

Het gebruik van mens-robot samenwerking kan voordelen opleveren voor de inspectie van lasnaden in de automobielindustrie. Het Fraunhofer HHI wil dit in een gezamenlijk project met Volkswagen AG demonstreren.

Substantiële wijziging aanbrengen op bestaande machine: niet zonder risico

Substantiële wijziging aanbrengen op bestaande machine: niet zonder risico

Reservedelen van oude machines zijn vaak moeilijk of niet meer te verkrijgen. Maar die onderdelen zelf maken, brengt risico's met zich mee.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »