EO

Sensor voor sub-nanoliter hoeveelheden zweet moet patiënten gaan monitoren op sepsis

07 mei 2020 om 11:19 uur

Een onderzoekssamenwerking onder leiding van de TU/e gaat technologie ontwikkelen voor een draagbare zweetdetector die, in combinatie met data-analysealgoritmen, semi-continue sepsis-monitoring van patiënten in het ziekenhuis mogelijk maakt en daarmee complicaties kan verminderen.


Er is een grote vraag naar niet-invasieve, continue en langdurige monitoring van biomarkers die duiden op gezondheid en welzijn. Een voorbeeld is de monitoring van lactaat en ammonium als vroege waarschuwing voor sepsis bij patiënten die na een operatie in het ziekenhuis opgenomen blijven.

Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die kan leiden tot weefselbeschadiging, orgaanfuncties die uitvallen en zelfs tot overlijden. Een groot probleem is dat een sepsis moeilijk te herkennen is, waardoor de behandeling vaak laat begint.

 

Zweetanalyse is volgens de onderzoekers ideaal om dit probleem op te lossen. Het is, in tegenstelling tot bloed, bijna volledig onmerkbaar voor de patiënt af te nemen en het bevat veel fysiologische- en metabolische informatie. De impactvolle toepassing van zweetanalyse is op dit moment echter beperkt vanwege twee uitdagingen: de extreem lage hoeveelheden beschikbaar zweet en het gebrek aan een duidelijke correlatie tussen bloed en zweet voor veel biomarkers.

 

Sub-nanoliter hoeveelheden

Het Sedas-project zal een flexibel, op de huid aanbrengbare zweetsensor realiseren die de snelle, autonome en semi-continue detectie van biomarkers garandeert bij sub-nanoliter hoeveelheden zweet. De onderzoekers zullen ook geavanceerde biofysische modellen ontwikkelen van de zweetproductie door zweetklieren, waardoor ze voorspellende informatie uit de sensor kunnen halen, als een vroege waarschuwing voor sepsis.

 

De TU/e werkt samen met Philips Research, Holst Center IMEC NL, Micronit en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het project heeft 000 euro gekregen binnen het NWO Open Technologieprogramma 600.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) hebben een multilevel antimicrobiële polymeer coating ontwikkeld (MAP-1) die effectief is in het doden van virussen, bacteriën en zelfs…

Warehouse living lab Sharehouse van start

Warehouse living lab Sharehouse van start

Recentelijk hebben 24 partners uit de wetenschap, het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid zich gecommitteerd aan het living lab Sharehouse voor innovaties ten behoeve van automatisering, robotisering en data-driven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »