EO

Chips met moleculen als elektronische sensor

07 mei 2020 om 08:53 uur

Roswell Biotechnologies, een bedrijf in moleculaire elektronica, en onderzoeks- en innovatiehub imec voor nano-elektronica en digitale technologie, gaan samen commerciële chips ontwikkelen waarin moleculen als elektronische sensor worden gebruikt. De partijen hebben al een succesvolle ‘proof of concept’ gerealiseerd en richten zich nu op de laatste procesontwikkeling. Verwacht wordt dat de eerste producten in 2021 op de markt komen.


De sensorchips worden ingezet in een DNA-sequencing-platform om snel infectieziekten te kunnen opsporen, het genoom in kaart te brengen, en het DNA te kunnen uitlezen.

"De dringende behoefte aan technologische oplossingen voor snelle, goedkope diagnostiek is in de huidige Covid-19 pandemie zeer duidelijk naar voren gekomen", zegt CEO Paul Mola van Roswell . "Het moleculair-elektronisch platform biedt nieuwe mogelijkheden voor een snelle screening van meerdere infectieziekten tegelijk en meerdere virale stammen. En dit met draagbare apparaten."

 

Roswell noemt zijn platform ‘het eerste dat de kracht van moleculair-elektronische sensordetectie weet in te zetten om een volledig spectrum aan toepassingen rond DNA-sequencing en biosensing te ondersteunen'. Dit omvat de verschillende testen die nodig zijn voor het opsporen en inperken van infectieziekten waaronder sequencing en de detectie van nucleïnezuren, antigenen en antistoffen. Het kan ook de oplossing bieden voor het snel en goedkoop sequencen van het volledige genoom in de precisiegeneeskunde, voor de behandeling van kanker en andere ziekten, en voor het uitlezen van enorme hoeveelheden digitale gegevens die in DNA zijn opgeslagen - wat wereldwijd beschouwd wordt als de toekomst van archiefopslag.

 

Kleiner en sneller

In moleculair-elektronische sensorchips worden enkelvoudige moleculen geïntegreerd op microchips, waar ze dienstdoen als elektronische sensor. Elektronische biosensoren worden steeds meer ingezet voor DNA-sequencing en andere vormen van testen, maar de basissensortechnologie werd nooit grondig vernieuwd. "Onze moleculair-elektronische sensoren vormen een heel nieuwe klasse, specifiek ontworpen om maximaal compatibel te zijn met moderne chiptechnologie", aldus Mola. "Deze technologische doorbraak doet de kosten voor zo'n sensorchip drastisch dalen. Bovendien: de testen kunnen verwerkt worden in eenvoudige apparaatjes die in je handpalm passen.

 

Standaard chipproductie

"Moleculaire elektronica werd lange tijd geprezen als een grote wetenschappelijke doorbraak, maar omdat de technologie niet op een standaard microchip geïntegreerd was, leidde dat nog niet tot grootschalig commercieel gebruik," zegt Roswells Chief Science Officer Barry Merriman,. "Imec is hieraan tegemoetgekomen door zijn chipproductieprocessen te koppelen met zijn ervaring in biosensortechnologie. Door het gebruik van standaard chipproductieprocessen kan moleculaire elektronica op grote schaal gecommercialiseerd worden."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) hebben een multilevel antimicrobiële polymeer coating ontwikkeld (MAP-1) die effectief is in het doden van virussen, bacteriën en zelfs…

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte (video)

Stel je voor: je kunt de akoestiek van je omgeving beheersen, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte om je heen, de beschikbaarheid van elektriciteit en het soort geluid dat je wilt beheersen. Dat is wat het prototype…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »