EO

Licht doodt corona – en andere virussen (video)

06 mei 2020 om 14:43 uur

Een techniek virussen die uit de lucht ‘zapt’ met een korte golf UV-licht, is veelbelovend voor het beperken van de verspreiding van Covid-19 in openbare binnenruimten.


De technologie maakt gebruik van lampen die continue lage doses ver-UVC-licht uitzenden dat virussen en bacteriën kan doden zonder de menselijke huid, ogen en andere weefsels te beschadigen, wat het probleem is met conventioneel UV-licht.

 

"Ver-UVC-licht heeft de potentie om een‘ game changer 'te zijn ', zegt David Brenner, hoogleraar stralingsbiofysica aan de Columbia universiteit (VS). "Het kan veilig worden gebruikt in openbare ruimtes en het doodt ziekteverwekkers in de lucht voordat we ze kunnen inademen."

 

Wetenschappers weten al decennia dat kiemdodend UV-licht (golflengte rond 254 nm) het vermogen heeft om virussen en bacteriën te doden. Ziekenhuizen en laboratoria gebruiken vaak kiemdodend UV-licht om lege kamers en apparatuur te steriliseren. Maar conventioneel kiemdodend UV-licht kan niet worden gebruikt in aanwezigheid van mensen omdat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken aan de huid en ogen.

 

Ver UVC-licht, dat een golflengte heeft in het bereik van 205 tot 230 nm, kan geen menselijke cellen beschadigen. Maar deze golflengten kunnen wel virussen en bacteriën doden, in de lucht of op oppervlakken.

 

De experimenten van het onderzoeksteam hebben al aangetoond dat ver-UVC effectief is in het uitroeien van twee soorten seizoensgebonden virussen (die die hoest en verkoudheid veroorzaken). In samenwerking met infectiespecialisten test men het licht nu tegen het SARS-CoV-2-virus. "Met bemoedigende resultaten", aldus Brenner.

 

Als hij breed wordt toegepast, heeft de technologie volgens Brenner de potentie om toekomstige epidemieën en pandemieën onder controle te houden. "Ons systeem is een goedkope, veilige oplossing om virussen in de lucht uit te roeien, enkele minuten nadat ze zijn uitgeademd, -gehoest of -geniesd. En dat geldt niet alleen voor Covid-19, maar ook voor toekomstige nieuwe virussen, evenals meer bekende virussen zoals influenza en mazelen."

 

Bestaande armaturen

Brenner stelt zich voor dat de lampen worden geplaatst in allerlei openbare binnenruimtes. De technologie kan gemakkelijk in bestaande verlichtingsarmaturen worden ingebouwd en zou kunnen worden ingezet in ziekenhuizen en artsenpraktijken, maar ook in scholen, luchthavens, vliegtuigen en andere transportknooppunten.

 

Ver-UVC-lampen worden nu experimenteel door een aantal Amerikaanse bedrijven geproduceerd. Ze kosten 500 tot 1000 dollar per lamp.

 

Reacties (5)

Mits qua concentratie goed gecontroleerd is ozon een effectieve 'killer' van virussen. In Italië wordt door een ISO 9001 gecertificeerde firma met een ontwikkelde ozon generator mondkapjes en in een variant ervan taxi's na elke rit gedesinfecteerd. Zie https://youtu.be/6VKdq819xLE
Rob Blom, 15 mei 2020 12:38

Meteen een kleinere versie maken voor de kappers! Al vóór Corona verbaasde ik me over het klakkeloos hergebruiken van het gereedschap van de ene klant op de volgende zonder schoonmaak ... Past niet in het vergelijk met de tandarts (hoop ik toch!) ...
Herman van den Dungen, 14 mei 2020 11:11
Ozon wordt ook weer afgebroken door hetzelfde UV licht (fotolyse). Dus zoveel netto ozon wordt er niet aangemaakt.

Afbraak van nuttuge microorganismen op de huid zal geen groot probleem zijn door zeer beperkte expositie van da huid, het meeste is toch bedekt in het winkelcentrum.
Marcel Croese, 12 mei 2020 08:17
Interessant. Hoe voorkomen ze dat er ozon wordt geproduceerd? Dit gebeurt voornamelijk onder 200nm, maar ook al deels in de golflengtes tussen 200 en 240 nm. Ozon is zeer schadelijk.
Joris Robijn, 7 mei 2020 16:04
Klinkt veelbelovend. Ik ben echter bang dat het dus ook de kleine eencellige organismen vernietigt die nuttige functies hebben, bijvoorbeeld op de huid. Ik kan zelf helaas niet inschatten wat daarvan de negatieve effecten zullen zijn, of hoe dat zich verhoudt tot andere desinfectie methoden.
Erik Bos, 7 mei 2020 09:44
 

Gerelateerd nieuws

Hoe gevaarlijk zijn brandende elektrische auto's?

Hoe gevaarlijk zijn brandende elektrische auto's? (video)

Wat gebeurt er als een elektrische auto brandt in een autotunnel of een ondergrondse parkeergarage? In de testtunnel van Hagerbach in Zwitserland staken Empa-onderzoekers en tunnelveiligheidsexpert Lars Derek Mellert…

 Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Onder leiding van DNV GL en Celsian (experts in glasproductie) is een internationaal industrieconsortium opgezet Het doel van dit programma is om samen met de industrie technologie en kennis te ontwikkelen voor bestaande…

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Hoe handig zou het zijn als een scheur in onze broek zich net zo gemakkelijk zou herstellen als een snee in ons been? Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar het is wellicht dichterbij dan we denken.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

Meer agendapunten »