EO

Kooy Prijs naar Laurent Declerck voor voorspellen vlieggedrag helikopters

20 april 2020 om 10:34 uur

Kooy Prijs naar Laurent Declerck voor voorspellen vlieggedrag helikopters

Hoewel het Kooy Symposium 2020 door de coronacrisis geen doorgang kon vinden, is de Kooy Prijs wel degelijk uitgereikt. 2.000 euro en eeuwige roem is door de jury toegekend aan Laurent Declerck die in het kader van zijn opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft onderzoek heeft gedaan naar de prestaties en vliegeigenschappen van compound helikopters. Een belangrijk deel van zijn onderzoek betrof de ontwikkeling en validatie van een nieuw computermodel waarmee deze eigenschappen zijn te simuleren.


Declerck startte in 2012 met zijn studie aan de faculteit Lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft. "Mijn interesse ligt vooral bij helikopters omdat er meer ontwerpruimte is om de prestaties van helikopters te optimaliseren ten opzichte van vliegtuigen voor de civiele luchtvaart."

 

Via zijn hoofdbegeleider Mark Voskuijl kwam hij in aanraking met zogenaamde compound helikopters. Dit is een soort kruising tussen een helikopter en een vliegtuig die verticaal kan opstijgen zoals een helikopter maar vervolgens veel hogere snelheden kan behalen vergelijkbaar met een vliegtuig. Declerck: "Om de vliegeigenschappen van deze bijzondere machine goed te kunnen simuleren en een optimale besturing te ontwikkelen, is het van belang dat je de heel fundamenteel begrijpt welke krachten hier spelen, welke belastingen daarbij horen en op welke manier alles elkaar beïnvloedt. Ik heb een flink aantal keer met een gestrekte arm gestaan om te achterhalen wat er precies gebeurt met de wieken en het rotorsysteem."

 

Eindrapport

In zijn onderzoek heeft hij onder andere gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van een nieuw computermodel waarmee het vlieggedrag van deze compound helikopters is te simuleren. De resultaten verkregen met dit simulatiemodel geven inzichten in de beste strategie om manoeuvres uit te voeren bij hoge vliegsnelheden. Hierbij werd simultaan rekening gehouden met kritieke dynamische belastingen (onderhoud), vliegeigenschappen en vliegtuigprestaties. Door op een slimme manier gebruik te maken van de stuurorganen kunnen de dynamische belastingen op kritieke structurele componenten significant worden verminderd bij gelijkblijvende vliegeigenschappen.

Zijn eindrapport kreeg de titel: Feasibility study of a load alleviation strategy on a compound helicopter using redundant controls. Het werd beloond met het cijfer 9.0.

 

Prijs

Uiteindelijk diende Mark Voskuijl zijn rapport in voor de Kooy Prijs wat voor Laurent leidde tot de overwinning. "Ik vind het natuurlijk geweldig dat ik de Kooy Prijs van 2020 heb gewonnen; het voelt als een erkenning van onafhankelijke partijen voor hetgeen je hebt gedaan. Ik zal hierover in elk geval nog een publicatie schrijven - deze is in de afrondende fase - en verder doe ik onderzoek bij de startup ‘Flying Fish'. Hier simuleren we softwarematig de prestaties en eigenschappen van een draagvleugelboot. Deze hebben veel overeenkomsten met een vliegtuig alleen worden ze niet gedragen door lucht maar door water. Wanneer we de dynamica en besturing goed begrijpen kunnen we de efficiëntie verhogen en het verbruik drastische verminderen."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte (video)

Stel je voor: je kunt de akoestiek van je omgeving beheersen, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte om je heen, de beschikbaarheid van elektriciteit en het soort geluid dat je wilt beheersen. Dat is wat het prototype…

nevi

Nevi PMI: Grootste productiedaling ooit

De Nevi PMI daalde van 50.5 in maart naar 41.3 in april, het laagste cijfer sinds mei 2009. Dit wijst op een grote verslechtering van de toestand van de productiesector als gevolg van de coronapandemie.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »