EO

Kooy Prijs naar Laurent Declerck voor voorspellen vlieggedrag helikopters

20 april 2020 om 10:34 uur

Hoewel het Kooy Symposium 2020 door de coronacrisis geen doorgang kon vinden, is de Kooy Prijs wel degelijk uitgereikt. 2.000 euro en eeuwige roem is door de jury toegekend aan Laurent Declerck die in het kader van zijn opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft onderzoek heeft gedaan naar de prestaties en vliegeigenschappen van compound helikopters. Een belangrijk deel van zijn onderzoek betrof de ontwikkeling en validatie van een nieuw computermodel waarmee deze eigenschappen zijn te simuleren.


Declerck startte in 2012 met zijn studie aan de faculteit Lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft. "Mijn interesse ligt vooral bij helikopters omdat er meer ontwerpruimte is om de prestaties van helikopters te optimaliseren ten opzichte van vliegtuigen voor de civiele luchtvaart."

 

Via zijn hoofdbegeleider Mark Voskuijl kwam hij in aanraking met zogenaamde compound helikopters. Dit is een soort kruising tussen een helikopter en een vliegtuig die verticaal kan opstijgen zoals een helikopter maar vervolgens veel hogere snelheden kan behalen vergelijkbaar met een vliegtuig. Declerck: "Om de vliegeigenschappen van deze bijzondere machine goed te kunnen simuleren en een optimale besturing te ontwikkelen, is het van belang dat je de heel fundamenteel begrijpt welke krachten hier spelen, welke belastingen daarbij horen en op welke manier alles elkaar beïnvloedt. Ik heb een flink aantal keer met een gestrekte arm gestaan om te achterhalen wat er precies gebeurt met de wieken en het rotorsysteem."

 

Eindrapport

In zijn onderzoek heeft hij onder andere gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van een nieuw computermodel waarmee het vlieggedrag van deze compound helikopters is te simuleren. De resultaten verkregen met dit simulatiemodel geven inzichten in de beste strategie om manoeuvres uit te voeren bij hoge vliegsnelheden. Hierbij werd simultaan rekening gehouden met kritieke dynamische belastingen (onderhoud), vliegeigenschappen en vliegtuigprestaties. Door op een slimme manier gebruik te maken van de stuurorganen kunnen de dynamische belastingen op kritieke structurele componenten significant worden verminderd bij gelijkblijvende vliegeigenschappen.

Zijn eindrapport kreeg de titel: Feasibility study of a load alleviation strategy on a compound helicopter using redundant controls. Het werd beloond met het cijfer 9.0.

 

Prijs

Uiteindelijk diende Mark Voskuijl zijn rapport in voor de Kooy Prijs wat voor Laurent leidde tot de overwinning. "Ik vind het natuurlijk geweldig dat ik de Kooy Prijs van 2020 heb gewonnen; het voelt als een erkenning van onafhankelijke partijen voor hetgeen je hebt gedaan. Ik zal hierover in elk geval nog een publicatie schrijven - deze is in de afrondende fase - en verder doe ik onderzoek bij de startup ‘Flying Fish'. Hier simuleren we softwarematig de prestaties en eigenschappen van een draagvleugelboot. Deze hebben veel overeenkomsten met een vliegtuig alleen worden ze niet gedragen door lucht maar door water. Wanneer we de dynamica en besturing goed begrijpen kunnen we de efficiëntie verhogen en het verbruik drastische verminderen."

 

Gerelateerd nieuws

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen in 3D Production Days

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen in 3D Production Days

Bedrijven die de digitalisering oppakken, versterken daarmee hun concurrentiepositie. Om maakbedrijven hierbij te helpen, houdt Mikrocentrum op 8 en 9 december de eerste editie van 3D Production Days op de Brainport…

Woning krijgt individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

Woning krijgt individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

Medio november krijgt voor het eerst in Europa een bestaande woning een individuele aansluiting op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Daardoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen.

Jan van Eijk ontvangt de ASPE Lifetime Achievement Award 2021

Jan van Eijk ontvangt de ASPE Lifetime Achievement Award 2021

Jan van Eijk, voormalig CTO Mechatronics bij Philips Innovation Services, emeritus hoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft en medeoprichter van Mechatronics Academy, heeft de ASPE Lifetime Achievement Award 2021…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »