EO

TU/D berekent exitstrategie corona

09 april 2020 om 11:14 uur

TU/D-hoogleraar Piet Van Mieghem onderzoekt normaal gesproken complexe netwerken die interacties beschrijven, zoals het internet of het brein. Maar sinds kort gebruikt hij zijn kennis tegen corona. Op verzoek van het RIVM probeert hij het verloop van het virus te voorspellen en werkt hij aan een exit-strategie.


Precies tien jaar geleden begon Piet Van Mieghem zich te verdiepen in digitale virussen die via e-mails of systeemfouten onze netwerken binnenkomen en daar vervelende dingen doen. Nu, ten tijde van de dodelijkste pandemie sinds de Spaanse griep, verlegt hij de focus van een digitaal naar een biologisch virus. "Want", stelt hij, "de wiskundige basismodellen die eraan ten grondslag liggen, zijn eigenlijk dezelfde."

 

Met dat in het achterhoofd laten Van Mieghem en zijn collega's dagelijks het algoritme Nipa los op gegevens van het RIVM. Daarmee hopen zij het verloop van het coronavirus in kaart te kunnen brengen. "Als je epidemieën bestudeert, werk je vaak met modellen waarbij bepaalde parameters horen. Die stop je in een computer en zo kun je zien hoe een epidemie zich verspreidt. Werk je met de juiste parameters en heb je een kloppende kaart van Nederland, dan is dat redelijk eenvoudig te doen. Je kunt dan per gemeente of provincie berekenen hoeveel mensen er worden geïnfecteerd. Met Nipa doen we precies het omgekeerde. We weten namelijk niet precies hoe de parameters eruit zien die bij Covid-19 horen. We noteren daarom per eenheid van tijd, het aantal besmettingen per gemeente. Hoe vaker we dit doen, hoe nauwkeuriger we de parameters van het model kunnen bepalen. Als we voldoende tijdreeksen in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan simuleren en voorspellen. Dat is waar we nu mee bezig zijn - en wat je overigens nauwlettend kunt volgen op deze website. We proberen dus een, twee, drie of zelfs vier dagen vooruit te blikken."

 

Hersenen

In Nipa komen verschillende wetenschappelijke disciplines samen. Eén daarvan is de netwerkwetenschap: een relatief nieuwe stroming die de functies bestudeert van een ingewikkeld netwerk en bijhorende onderliggende structuur. Met behulp van deze discipline kun je naar kritieke infrastructuren kijken, zoals het internet en power grids, maar bijvoorbeeld ook naar epidemieën of de hersenen. Vragen die je probeert te beantwoorden als het om de hersenen gaat, zijn: welke topologische eigenschappen heeft een dergelijk hersenactiviteiten-netwerk? Hoe verandert de structuur van het brein met de leeftijd? Kan men uit het netwerk afleiden of iemand slim is (of een hoog IQ heeft)?

 

Exit-strategie

Iets anders waar Van Mieghems team mee bezig is, is het uitdokteren van een exit-strategie. "Voor ons is dat eigenlijk gesneden koek. De afgelopen jaren hebben we namelijk veel onderzoek gedaan naar de effecten van aardbevingen, overstromingen en terreuraanslagen op een netwerk. Zo'n netwerk komt dan onder druk te staan en zal niet overal meer perfect werken. Vragen die ons de afgelopen jaren bezighielden, waren bijvoorbeeld ‘hoe snel kun je een netwerk degraderen?' en ‘wat is de best mogelijke strategie om een netwerk kapot te krijgen?'. En ook in dit geval draaien we de boel weer om. Door het coronavirus is onze samenleving tot een bepaald punt gedegradeerd. Welke stappen moeten we straks, met z'n allen, doorlopen om weer in een normale modus terecht te komen? Dit noemen we ook wel recoverability. Het kabinet heeft Nederland tal van coronamaatregelen opgelegd, maar die maatregelen kun je straks niet allemaal in één keer opheffen. Er zijn namelijk genoeg scenario's denkbaar waarin het coronavirus opnieuw om zich heen grijpt."

 

Reacties (2)

Beste Piet van Mieghem,

Nemen jullie de niet geregistreerde besmettingen en overlijdens ook mee? Deze aantallen zijn nu niet in de GGD en RIVM gegevens meegenomen. In het kader van besmettingsgevaar, immuniteit en dergelijke zijn de werkelijke waardes, volgens mij, belangrijk.

In hoeverre kunnen jullie onafhankelijk van het RIVM opereren? Nu is het zo dat als je de RIVM niet blindelings volgt je ontslagen of gedemoniseerd word. Hierdoor neemt de onafhankelijkheid en het waarheidsgehalte van de RIVM gegevens en voorgestelde maatregelen danig af.

Als je nu de uitingen van het RIVM chronologisch bekijkt dan zijn er nogal wat ‘fouten’ gemaakt waar het RIVM destijds op gewezen is, maar die niet gehoord werden. En nu heet het voortschrijdend inzicht. Terwijl de situatie waarin wij nu verkeren al jaren geleden ‘voorspeld’, ‘benoemd’ is.

Ik neem in herinnering de opmerking van het RIVM in januari 2020 waarin zij aangaven dat wij ons in Nederland geen zorgen hoefden te maken omdat Nederland geen rechtstreekse vluchten met Wuhan heeft. Een kind begrijpt dat dat zo niet werkt.
Hetzelfde over groepsimmuniteit. Ik hoor het Mark Rutte nog zeggen en even later werd dat door Jaap van Dissel bevestigd. Als ik zoiets hoor dan zet ik dat in Excel en dan blijkt dat wat ze voorstellen helemaal niet kan. Later bleek dat ‘wij’ het ‘verkeerd begrepen’ hadden.
En zo zijn nog meer voorbeelden te geven.
Hetzelfde mechanisme vindt plaats in het klimaatverhaal. Daarin worden we ook voorgelogen door het RIVM. Als je daar iets over zegt dan wordt je een ontkenner of populist genoemd.

De vraag is dus hoe onafhankelijk jullie zijn of dat een verdienmodel ten grondslag ligt aan jullie onderzoek? Dit bedoel ik niet verkeerd, maar de praktijk laat te vaak zien dat Universiteiten onderzoeken en publiceren om geld te verdienen en niet altijd om de waarheid te bepalen.

Ik hoop op een onafhankelijk, eerlijk en oprecht onderzoek. Succes daarmee!
Rob de Graaf, 14 april 2020 10:24
Een element om mee te nemen in de exit strategie.
Voorlopig (met de 1,5 meter) minimaal 50 procent thuiswerken.
Minder druk in het OV, meer ruimte op de kantoren, minder files en minder CO2.

Neem maatregelen welke het nieuwe normaal worden. Vooral kijkend naar de volgende uitdaging: het milieuprobleem. Daarvoor moeten we NU net zulke rigoureuze maatregelen nemen als nu blijkbaar mogelijk zijn ivm Corona.

Nu kunnen we “snel” beschermende materialen maken. Voor de komende milieuproblemen lukt dat echt niet en moeten we NU al net zulke rigoureuze maatregelen nemen als voor Corona. Het ijzer smeden nu het heet is.
Rob TeirlincK , 13 april 2020 09:34
 

Gerelateerd nieuws

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

“Ondanks de uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn mee geconfronteerd wordt, zijn de kansen in het veld van vermogenselektronica groot en talrijk.” Deze kansen en mogelijkheden zal…

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde…

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte (video)

Stel je voor: je kunt de akoestiek van je omgeving beheersen, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte om je heen, de beschikbaarheid van elektriciteit en het soort geluid dat je wilt beheersen. Dat is wat het prototype…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »