EO

Europees toptalent AI- en Machine learning-onderzoek naar Nijmegen

08 april 2020 om 11:37 uur

Het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (Ellis) opent verschillende nieuwe units, waaronder eentje aan de Radboud Universiteit. Binnen de unit wordt de komende jaren onderzoek gedaan naar machine learning en andere onderwerpen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie. Het doel is om Europees toptalent in het vakgebied bij elkaar te brengen.


Het pan-Europese Ellis -initiatief richt zich op het behouden van AI-onderzoekers voor Europa. Veel Europese onderzoekers trekken de laatste jaren naar de VS en China om daar projecten op te zetten, maar met Ellis wordt er meer ruimte geboden voor onderscheidend lokaal onderzoek. Binnen de unit ondersteunt de Radboud Universiteit niet alleen bestaande AI-onderzoekers, maar wordt er tevens nieuw talent aangetrokken. Naast drie senioronderzoekers komt er ruimte voor vier extra promovendi. Daarnaast worden er nog acht nieuwe promovendi aangetrokken vanuit nationale en EU-brede subsidies.

 

Zij zullen allemaal onderzoek uitvoeren op het snijvlak van cognitieve systemen, machine learning en kunstmatige intelligentie. Marcel van Gerven, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, zal het onderzoek leiden. "We kijken naar intelligentie zoals we dat in de natuur vinden, zoals in ons brein, om zo betere kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van nieuwe, slimme algoritmes kunnen we inzichten uit de sociale wetenschappen en exacte wetenschappen combineren."

 

Dertig jaar AI-onderzoek

"Ellis is hét toonaangevende netwerk voor Europese AI-onderzoekers", zegt Tom Heskes, professor Data Science aan de Radboud Universiteit, betrokken bij de Radboud Ellis Unit. "Het richt zich met name op machine learning, en daarmee sluit het eigenlijk naadloos aan op het onderzoek dat wij hier doen. De Radboud Universiteit heeft een sterke traditie op het gebied van machine learning, onze onderzoekers zijn er al meer dan dertig jaar mee bezig. De deelname aan Ellis zorgt ervoor dat promovendi en staf met topinstituten verspreid door heel Europa kunnen samenwerken."

 

Radboud AI is een initiatief dat onderzoekers van alle zeven faculteiten van de Radboud Universiteit bij elkaar brengt. In totaal lopen er op de universiteit meer dan 170 wetenschappers rond die zich bezig houden met onderzoek rondom kunstmatige intelligentie. De universiteit focust op de menselijke kant van kunstmatige intelligentie, met veel aandacht voor toepassingen van AI waarbij de mens centraal staat.

 

Gerelateerd nieuws

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit…

Fotonische kristallen:

Fotonische kristallen: "Zelfs dun functioneel"

Fotonische kristallen zijn de nanostructuren die fotonen kunnen manipuleren door middel van een energy gap. Lang werd gedacht dat fotonische kristallen vrij dik moeten zijn om functioneel te zijn. Wetenschappers uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »