EO

Online 3DExperience Lab verbindt ontwerpers en makers tegen corona

08 april 2020 om 11:24 uur

Ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten kunnen een cruciale rol spelen bij de bestrijding van de Covid-19-pandemie. Momenteel zijn er wereldwijd veel initiatieven, maar er is weinig coördinatie tussen teams. Dassault Systèmes heeft een online platform in het leven geroepen om collectieve intelligentie te gebruiken om tijdens de pandemie snelle oplossingen te vinden, kwalificeren, ontwerpen, engineeren en produceren.


Het 3DExperience-platform omvat een wereldwijd overzicht van ziekenhuizen, fabrieken en zogeheten ‘fab labs'. Hierdoor is het zeer eenvoudig om de juiste mensen en projecten aan lokale productiefaciliteiten te koppelen. Doordat de betrokken mensen en bedrijven toegang hebben tot de Marketplace kan productiemanagement snel en efficiënt online worden aangepakt. Ook kunnen engineers en manufacturers hierdoor nauw samenwerken om de productie van cruciale onderdelen of ontwerpprojecten zo snel mogelijk op gang te brengen. Op die manier zijn lokale ziekenhuizen sneller te voorzien van reserve-onderdelen en dergelijke.

 

Engineers, ontwerpers, fabrikanten, wetenschappers, makers en ‘fabbers' in Nederland, Engeland, Frankrijk, India en de Verenigde Staten - en binnenkort andere landen - gebruiken het platform inmiddels al om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen die belangrijke knelpunten kunnen oplossen. Denk aan 3D printing van reserve-onderdelen voor medische apparatuur en het snel ontwikkelen en produceren van beschermende maskers en ventilatoren voor ziekenhuizen. Tal van ontwerpen en projecten worden inmiddels via het platform gedeeld. Daarnaast worden oplossingen voor specifieke engineering-uitdagingen met elkaar gedeeld, zodat andere deelnemers aan het platform deze kunnen checken en beproeven.

 

Binnen het lab is een commissie opgezet die voorstellen beoordeelt. Startups worden onder andere geselecteerd via data intelligence dashboards in 3DExperience-platform. Ook kunnen startups via de marktplaats op het platform toeleveranciers vinden, evenals partners binnen het incubator-netwerk van het 3DExperience Lab. De startende ondernemingen kunnen gebruik maken van de op collaborative engineering gerichte applicaties. Deskundigen vanuit Dassault Systèmes nemen bovendien deel aan een mentor-programma om startups en makers te helpen hun oplossingen zo snel mogelijk klaar te maken voor daadwerkelijk gebruik in ziekenhuizen.

 

Wereldwijd gebruik van open design

Dassault Systèmes sponsort meerdere ‘challenges', waaronder het OpenSourceVentilator-project en Montreal Code Life Challenges. Het concern ondersteunt de deelnemende ontwerpers en engineers door hen toegang te bieden tot de Solidworks xDesign online-omgeving. Ook werken experts op het gebied van Simulia samen met wetenschappers om snel simulaties te kunnen opzetten rond nieuwe oplossingen voor onder andere beademingsapparatuur en maskers.

 

Gerelateerd nieuws

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit…

Fotonische kristallen:

Fotonische kristallen: "Zelfs dun functioneel"

Fotonische kristallen zijn de nanostructuren die fotonen kunnen manipuleren door middel van een energy gap. Lang werd gedacht dat fotonische kristallen vrij dik moeten zijn om functioneel te zijn. Wetenschappers uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »