EO

Van snorkel naar medisch masker met een 3D-print (video)

23 maart 2020 om 11:26 uur

Ziekenhuizen wereldwijd worstelen om aan voldoende medische apparatuur te komen. In Nederland doet het tekort aan mondkapjes zich al voelen; Italië heeft zelfs al niet meer voldoende Venturi-kleppen voor het aansluiten van beademingsapparatuur. Daar zijn echter al diverse voorbeelden ontwikkeld van 3D te printen hulpstukken.


De onderdelen kunnen bijvoorbeeld worden geprint in 3D-print hubs van Ultimaker, dat ziekenhuizen wil helpen die onderdelen nodig hebben voor hun Corona-patiënten.Ook Stratasys zet zijn 3D-printmiddelen en expertise in om te reageren op de pandemie. DIt bedrijf doneert printcapaciteit. In de Verenigde Staten wil het vrijdag 27 maart 5000 gelaatsschermen produceren, zonder kosten voor de ontvangers. Het onderzoekt nu hoe dit in Europa kan worden uitgerold, met de mogelijkheid om op te schalen. Iedereen met een 3D-printer die wil helpen printen - of die een ander verzoek voor ondersteuning heeft, kan dit online formulier invullen.

 

Kleppen voor beademing 

In Italië zijn vorige week al kleppen geprint voor beademingsapparatuur. Deze kleppen moeten regelmatig worden vervangen en er ontstond een tekort. Eerst schoot het bedrijf Isinnova te hulp door het onderdeel na te tekenen en te printen met FDM (fused deposition modeling). Dit ging echter niet snel genoeg, waarop het het bedrijf Lonati het stokje overnam en de klep in grote aantallen maakte met behulp van selective laser sintering (SLS).

 

Mondkapjes

Ook heeft iemand al en gratis ontwerp voor een 3D te printen mondkapje online gezet.

 

Volgelaatsmasker

Lonati heeft inmiddels, op aanraden van een arts uit het ziekenhuis waar de beademingsonderdelen naar toe gingen, ook een manier gevonden om een standaard snorkelmasker om te zetten in een volgelaatsmasker voor medici:

 

[lees verder na de video]

 

 

Ultimaker heeft de volgende initiatieven gelanceerd op Ultimaker.com :

 

1. Connect and Print: Ziekenhuizen die te kampen hebben met acute tekorten aan kritieke onderdelen en die reeds goedgekeurde 3D-printontwerpen en materiaalspecificaties hebben, kunnen rechtstreeks contact opnemen met 3D-printexperts in de buurt om hun 3D-printverzoeken te sturen om te printen. Ultimaker stelt ook eigen 3D-printcapaciteit beschikbaar. Een continu bijgewerkte kaart laat zien welke 3D-printhubs in de buurt beschikbaar zijn.

 

2. Ontwerpen, controleren en afdrukken: als een ziekenhuis hulp nodig heeft bij het ontwerpen van onderdelen en gereedschappen die opraken en die nu beperkt leverbaar zijn, stelt Ultimaker een team van ontwerpers en applicatie-ingenieurs beschikbaar om te ondersteunen bij het ontwerpen en creëren van het gewenste onderdeel. Dit onderdeel wordt geprint door de dichtstbijzijnde 3D-printhub en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gestuurd. Na testen en goedkeuring van het ziekenhuis is het onderdeel beschikbaar voor verdere 3D geprinte productie.

 

"Onderdelen van ziekenhuisapparatuur kunnen bijvoorbeeld breken of in ziekenhuizen kunnen bepaalde gereedschappen opraken", zegt Siert Wijnia, medeoprichter van Ultimaker. "We zijn er trots op dat de 3D-printgemeenschap samenkomt om onmiddellijk goedgekeurde ontwerpen te printen van objecten die ziekenhuizen nu nodig hebben. We hopen dat deze initiatieven alle ziekenhuizen zullen helpen begrijpen waar 3D-printers, kennis en materialen beschikbaar zijn. "

 

CEO Jos Burger: "We vragen alle 3D-printhubs die zijn uitgerust met Ultimaker 3D-printers om zichzelf zichtbaar te maken via Ultimaker.com om de productie van goedgekeurde 3D-geprinte onderdelen te versnellen, waar ze nodig zijn, wanneer ze nodig zijn."

 

 

Gerelateerd nieuws

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »